Στην Ελλάδα, προ 30 ετών, επικρατούσε σκότος στα οικογενειακά θέματα, όταν εμφανίστηκε ο καθηγητής Δρ Νίκος Σπιτάλας και μίλησε πρώτος για την Γονική Αποξένωση που είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης. Ιδρυσε το ΣΥΓΑΠΑ (Σύλλογος Για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια) με 35.000 μέλη (www.sos-sygapa.eu) και πρόβαλε το θέμα με επιστημονικό τρόπο, με Διεθνή Συνέδρια, Ημερίδες, βιβλία, καθώς και ακτιβιστικά, δημοσιογραφικά και κοινωνικά.
Επειδή ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω, κατέθεσε πρόταση πολιτικού κινήματος (Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα), ώστε οι διαζευγμένοι γονείς να βρουν λύση μέσω της βουλής. Οι σημερινοί πολιτικοί δεν θέλουν, δεν ξέρουν και δεν μπορούν να λύσουν γονεϊκά θέματα διότι βρίσκονται στη διαπλοκή όπως έλεγε και ο Βασίλης Λεβέντης με τον οποίο συμμάχησε ο ΣΥΓΑΠΑ βάζοντας ως επί κεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Νίκο Σπιτάλα στις εκλογές του 2015. Επίσης, ως συνέταιροι του ψηφοδελτίου ΔΡΑΧΜΗ, συμμετείχαν στις ευρω-εκλογές του 2012. Συμμετείχαν επίσης σε πολλά Αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια από το 2007.https://www.in.gr/2010/08/23/health/health-news/goniki-allotriwsi-sto-diazygio-2/
ΣΥΓΑΠΑ SYGAPA INTERNATIONAL CONTACT-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
sygapa.sygapa@gmail.com / goneas2009@gmail.com / 6946273938 / 6942989785
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ-ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ?
Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης είναι ένας όρος που δημιούργησε ο Richard A. Gardner στις αρχές της δεκατετίας '80 για να αναφερθεί σε αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως μια διαταραχή στα πλαίσια της οποίας ένα παιδί συστηματικά και αδικαιολόγητα μειώνει και προσβάλλει τον ένα γονέα, σαν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν την πλύση εγκεφαλου από πλευράς του άλλου γονέα (συνήθως στα πλαίσια μιας διαφοράς ως προς την ανάθεση της γονικής μέριμνας) καθώς και τις προσπάθειες του παιδιού να κακολογήσει ή κατηγορήσει άδικα τον άλλο γονέα.
Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης δεν αναγνωρίζεται ως διαταραχή από την ιατρική και την νομική κοινότητα και οι θεωρίες του Gardner καθώς και οι σχετικές έρευνες έχουν δεχτεί ευρεία κριτική για την έλλειψη επιστημονικής βάσης.
Το λεγόμενο Σύνδρομο Γονική Αποξένωσης έχει απορριφτεί μεταξύ άλλων από έκθεση ειδικών και από το Εφετείο της Αγγλίας, από το Εθνικό Συμβούλιο Οικογενειακών Δικαστών και Δικαστών Δικαστηρίων Ανηλίκων των Η.Π.Α. (National Council of Juvenile and Family Court Judges) και από τα Ανώτερα Δικαστήρια των Η.Π.Α.
Δεν περιλαμβάνεται είτε στο International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) είτε στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA).
Διαβαστε τη συνεχεια: