Νίκος Σπιτάλας – Νόμος για την εναλλασσόμενη κατοικία
Οι προτάσεις ενός πατέρα και ακτιβιστή
Συνέντευξη στο Νίκο Μόσχοβο και στον «Τυπολόγο»
17:43:44,06/19/2020
https://www.typologos.com/nikos-spitalas-nomos-gia-tin-enallassomeni-katoikia/
Για τη ψήφιση ενός νόμου για την εναλλασσόμενη κατοικία μάχεται εδώ και χρόνια ο ιδρυτής και πρόεδρος τουΣυλλόγου Για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) Νίκος Σπιτάλας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Μόσχοβο για λογαριασμό του «Τυπολόγου» εκφράζοντας «έξω από τα δόντια» την άποψή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πατέρα.
Η κουβέντα εκτυλίχθηκε ως εξής:
Ποιες είναι οι δραστηριότητες, που αναπτύσσετε ως ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.);
« Εδώ και 37 χρόνια ενημερώνω για το τι συμβαίνει στα οικογενειακά θέματα όσον αφορά στα διαζύγια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνω επιστημονικά συνέδρια, κάνω έρευνες, δίνω διαλέξεις, όπου μου ζητούν, διότι παρατήρησα ότι τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, δεν υπάρχει διάθεση αλλαγών, αλλά και δύσκολα μπορούν να αλλάξουν πράγματα, όταν αφορούν στα ψυχολογικά – ψυχιατρικά των γονέων κι επίσης κάποιων «χειριστικών, εγωιστών, νάρκισσων γονέων», οι οποίοι υποβοηθούνται από «δικομανείς και πονηρούς δικηγόρους».
Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις δραστηριότητες του ΣΥ. Γ.Α.Π.Α. και τις δικές σας;
«Επειδή το θέμα είναι πολύπλοκο, οι πολιτικοί που κλήθηκαν από το ΣΥΓΑΠΑ και εμένα προσωπικά, εδώ και 25 χρόνια, στη χώρα μας, να λύσουν το ζήτημα ή έστω να δώσουν κάποια αρχική βοήθεια από ειδικούς, δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά να δίνουν υποσχέσεις για ψηφοθηρία και να κάνουν «επερωτήσεις» ή διασκέψεις ή επιτροπές, κ.τ.λ., ώστε να περάσει ο χρόνος της θητείας τους, και να έλθουν οι νέες εκλογές ούτω καθεξής.
Βασίζονται – δε – και στη διχόνοια ή αφέλεια που χαρακτηρίζει τους Έλληνες πολλοί από τους οποίους ξεπουλιούνται για να εμφανιστούν σε κάποιο κανάλι κουτσομπολίστικο ή δικηγόροι για να αποκτήσουν πελατεία. Τίποτα από όλα όσα πρότεινα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έγινε».
Τι γίνεται σήμερα με το θέμα της επιμέλειας;
« Ο αγώνας μου, είναι συνεχής παρόλες τις αντιξοότητες και πόλεμο, διότι παρατηρώ ακόμα και σήμερα ότι το θέμα διογκώνεται καθημερινά. Μάλιστα με τον κορονοιό, είναι πολλοί που ζητούν βοήθεια, διότι επί 3 μήνες δεν εκδίδονταν αποφάσεις και δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά τους.
Επίσης, υπήρχαν κι άλλα προβλήματα διότι οι γονείς που είχαν την επιμέλεια δεν έδιναν τα παιδιά με πρόφαση την ασθένεια. Επίσης, κάποιοι άλλοι από το εξωτερικό ή που τα παιδιά τους έφυγαν με μαμάδες στο εξωτερικό έχουν σοβαρά προβλήματα.
Για παράδειγμα: Πατέρας ξένος , στο διπλωματικό σώμα με σοβαρά προβλήματα υγείας, που το παιδί βρίσκεται με τη μαμά του, εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να το δει, επειδή απαγορεύει η μαμά, η οποία έχει την επιμέλεια.. Επίσης, ένας άλλος ακριβώς πριν από το κορονοιό πήγε στη Σουηδία για να βρει το παιδί του και μπλοκαρίστηκε εκεί κι ούτε είδε το παιδί του».
Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
« Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη γονική μέριμνα με την επιμέλεια και την κατοικία. Φώναζα προ του έτους 2000 να γίνει νόμος εναλλασσόμενης κατοικίας, αλλά δεν κατάλαβαν. Επίσης, πρότεινα λύσεις για το θέμα της αποξένωσης των παιδιών από γονείς δίχως λόγο και πάλι τίποτα δεν έγινε.
Πρότεινα, επίσης, τη διαμεσολάβηση κι εξωδικαστικές λύσεις, αλλά και δεν έγινε πάλι τίποτα. Θα πρέπει να γίνουν σωστά οικογενειακά δικαστήρια και με εμπειρογνώμονες . Να πραγματοποιηθεί η άμεση εφαρμογή, δίχως αργοπορία, διότι με την καθυστέρηση γίνεται «πλύση εγκεφάλου» στα παιδιά και αποκτούν το σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης – Αλλοτρίωσης. Επίσης, συνεχίζουν να εκδικάζουν την επικοινωνία με τις διατροφές. Και όμως, μετά από την κρίση υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν χρήματα κι ανήκουν στην κατηγορία των νεόπτωχων.
Πολλοί έχουν αυτοκτονήσει ως αιτία διαζυγίου ή έχουν κάνει εγκλήματα. Πολλοί – δε – πατεράδες βρίσκονται στις φυλακές με άδικες κατηγορίες. Πρότεινα να δοθούν λύσεις απ’ όλα τα Υπουργεία και όχι μόνο το Δικαιοσύνης.
Και όλα συγχρόνως, εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Ειδάλλως χειροτερεύει . Πρότεινα στα σχολεία να δοθούν σεμινάρια σε δασκάλους – καθηγητές και να διδάσκονται μαθήματα καλού συντρόφου, γονέα, κτλ. Να γίνεται γονική αξιολόγηση, κτλ. Πρότεινα και πέτυχα να υπάρχει και στη χώρα μας η Γιορτή του Πατέρα, η οποία πραγματοποιείται κάθε Τρίτη Κυριακή του Ιούνη».
6906275419 / 6946273938 /
sygapa.sygapa@gmail.com /
goneas2009@gmail.com