Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η Δράμα χρειάζεται τα ΤΕΙ!

http://www.proinos-typos.gr/gr/2011-09-09-07-37-47/1217-----------lr.html
 
«Η αξιολόγηση των ΤΕΙ, έδειξε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις αλλά και το υψηλό επίπεδο των σπουδαστών μας!»
 
 ΓΙΑ ΤΟΝ νέο νόμο για τα ΤΕΙ, για τις αλλαγές που γίνονται στα νέα συμβούλια, για την διαπλοκή, για το μέλλον των Τμημάτων του ΤΕΙ στη Δράμα αλλά και στην Καβάλα, για τις δράσεις του ΤΕΙ και την αξιολόγηση, μιλάει στον Πρωινό Τύπο, ο προϊστάμενος του Τμήματος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ κ. Νίκος Σπιτάλας. Αναφέρεται ακόμα ο κ. Σπιτάλας, στις δράσεις του Τμήματος και την ενσωμάτωσή του με την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, αλλά και στις σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.

Του Θανάση Πολυμένη
Σύμφωνα με τον κ. Σπιτάλα, θα πρέπει  να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν τα ΤΕΙ στα μικρά αστικά κέντρα και σε πόλεις όπως είναι η Δράμα, με βάσει ένα 10ετή και 20ετή σχεδιασμό.

κ. Σπιτάλα. Ο νέος νόμος για τα ΤΕΙ προβλέπει ορισμένες καινοτομίες και σύμφωνα με όσα έχουμε δει, προσπαθεί να καταπολεμήσει την διαπλοκή ανάμεσα σε καθηγητές, αλλά και ανάμεσα σε καθηγητές και φοιτητές.
 
Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος των ΤΕΙ. Αυτός ο νόμος έχει πολλά καινοτόμα στοιχεία και ψηφίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και όλα τα άλλα το απέρριψαν. Για πρώτη φορά, έγινε ένας συμβιβασμός, που έχει πολλά αρνητικά αλλά έχει και αρκετά  θετικά στοιχεία. Περιμέναμε έναν νόμο ο οποίος θα αλλάξει παντελώς το τοπίο, θα βγάλει έξω τις ίντριγκες και ό,τι προσωπικά συμφέροντα γινόντουσαν παλαιότερα, που άφηνε περιθώρια ανταλλαγμάτων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, της μορφής: θα σε περάσω στο μάθημα ψήφισέ με. Αυτά έχουν καταγγελθεί από την ίδια την υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου δημόσια. Έχει καταγγείλει ότι υπάρχει σκοταδισμός στην Παιδεία και ότι πολλά αλισβερίσια μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, ιδίως των συνδικαλιστών που ψήφιζαν. Στην ανώτατη εκπαίδευση πάντα.
Με τον προηγούμενο νόμο της κυρίας Γιαννάκου, έπαψαν να συμμετέχουν μόνο οι συνδικαλιστές, αλλά συμμετείχαν στο σύνολο όλοι οι φοιτητές. Έτσι είχα εκλεγεί κι εγώ προϊστάμενος μ’ αυτόν τον νόμο τότε. Δηλαδή ψήφισαν 100 περίπου φοιτητές και όλοι οι μόνιμοι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό, πριν από δύο χρόνια.
Τώρα με τον νέο νόμο της κας Διαμαντοπούλου, απαγορεύεται η συμμετοχή των φοιτητών, ούτε συνδικαλιστών, ούτε στο σύνολο στα χαμηλά όργανα διοίκησης. Στα δε ανώτατα όργανα διοίκησης, που είναι το συμβούλιο του ΤΕΙ, εκεί συμμετέχει ένας φοιτητής, ο οποίος θα εκπροσωπεί όλους τους φοιτητές. Στην Καβάλα, αυτό το συμβούλιο γίνεται 11μελές και αποτελείται από 10 άτομα, εκ των οι οποίων οι 6 καθηγητές των ΤΕΙ, 4 εξωτερικοί – πολίτες και 1 φοιτητές. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνουν οι εκλογές στις 19 Ιανουαρίου 2012.

Το ζήτημα ότι δεν θα συμμετάσχουν οι φοιτητές είναι καλό ή κακό κ. Σπιτάλα;
Είναι καλό το ότι δεν συμμετέχουν. Αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να ισχύσει το πρώτο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί, ώστε όλοι οι συμμετέχοντας να είναι εξωτερικοί, δηλαδή πολίτες, ώστε να μην υπάρχει κανένα αλισβερίσι, ούτε μεταξύ καθηγητών ούτε μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Να είναι μόνο πολίτες, οι οποίες θα έχουν τα σχετικά προσόντα. Θα καταθέτουν ένα βιογραφικό και θα γίνεται η επιλογή τους. Η ανώτατη Παιδεία σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα, διοικείται από ανθρώπους άξιους σύμφωνα με το βιογραφικό τους. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστότερο. Τελικά, εδώ, έγινε το μισό καλό, και μένει να αποδειχθεί αν αυτή η μορφή διοίκησης θα δουλέψει σωστά στην πράξη. Όμως πάλι θα περάσουν μερικά χρόνια.
Πειράματα τέτοιου είδους, στην Ελλάδα κάνουμε συνέχεια. Παίρνουμε κάποια πρότυπα που ίσχυαν στο εξωτερικό πριν από 30 χρόνια, κυρίως στην Γαλλία, τα φέρνουμε εδώ μετά από καθυστέρηση και αργότερα καταλαβαίνουμε ότι δεν ισχύουν, επειδή προόδευσε η κοινωνία, επειδή υπάρχουν νέα δεδομένα, υπάρχει εξέλιξη και στην Παιδεία κτλ.
Εδώ τώρα νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα στοιχεία διαπλοκής και σε μερικούς καθηγητές. Αυτά που είπε η κα. Διαμαντοπούλου είναι αλήθεια: υπάρχει διαπλοκή. Αλλά δεν τόλμησε να βγάλει τελείως όλο αυτό το σύστημα έξω.

Όταν λέμε διαπλοκή, τι ακριβώς εννοούμε; Σε ποιο επίπεδο συμβαίνει η διαπλοκή;
Ένα παράδειγμα είναι ότι, όταν κάποιος εκλέγεται, κάνει τα στραβά μάτια σε κάποιον συνάδελφο, αφού τον ορίσει πρώτα σε κάποια σημαντική θέση. Ο νέος νόμος, δίνει τη δυνατότητα στο συμβούλιο των ΤΕΙ, να διορίζει τα όργανα διοίκησης. Πάλι υπάρχει ένας τρόπος εκλογής, ας το ορίσουμε έτσι, αλλά κυρίως είναι ο διορισμός η τελική απόφαση. Δηλαδή, πλέον, και οι τοπικοί προϊστάμενοι, που θα ονομάζονται διευθυντές προγραμμάτων και άλλα άτομα παλαιότερα ως διευθυντές και τώρα κοσμήτορες, διορίζονται από το συμβούλιο. Εκεί δεν πρέπει να διορίζονται σύμφωνα με τις φιλικές ή συγγενικές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, ή άλλου είδους σχέση. Πρέπει να γίνει με διαφάνεια… Κι αυτό δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Το βλέπω πολύ δύσκολο… Χρειάζεται να έχεις μεγάλο σθένος, πυγμή για να κόψεις αυτά.

κ. Σπιτάλα. Με τον νέο για τα ΤΕΙ, προβλέπεται και η θέση πρυτάνεως. Ο πρύτανης θα έχει την εποπτεία ολόκληρου του ΤΕΙ;
Με το νέο σύστημα τώρα, θα υπάρχει και πρύτανης πλέον στα ΤΕΙ, ο οποίος θα έχει την εποπτεία όλου του ΤΕΙ. Και εδώ υπάρχει μια καινοτομία. Θα γίνεται πλέον διεθνής διαγωνισμός και από τους καλύτερους θα αποφασιστεί ποιος θα βγει. Ο υποψήφιος πρύτανης, θα πρέπει να είναι ελληνικής καταγωγής, να μιλάει ελληνικά και μπορεί να είναι καθηγητής σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου.

Έχουν μέλλον τα ΤΕΙ στην Ελλάδα τού σήμερα κ. Σπιτάλα; Μέσα στην οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, ακούμε φήμες και άλλα πολλά, ότι επίκειται να κλείσουν τμήματα, να συγχωνευτούν ΤΕΙ και άλλα πολλά. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Αυτή την στιγμή κάνουμε και εμείς διεργασίες μεταξύ μας και προβληματιζόμαστε, γιατί παραλάβαμε σχετικά έγγραφα και από το υπουργείο και από τους συνδικαλιστές μας, τα οποία αναφέρονται σε συρρίκνωση, σε κάποιες συγχωνεύσεις μεταξύ ομοειδών ή άλλων ΤΕΙ, ακόμα και για κατάργηση κάποιων ΤΕΙ. Όλα αυτά σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Όπως αναφέρεται, υπάρχει ένας γεωγραφικός σχεδιασμός, ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν μόνο 5-6 μεγάλα ΤΕΙ σε όλη την χώρα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σε μικρές πόλεις μάλλον θα εξαφανιστούν! Αυτό βέβαια πιθανόν να τον βλέπουν σε έναν 10ετή ή 20ετή προγραμματισμό. Και να θέλουν να καταργήσουν κάτι σήμερα, είναι αδύνατον να γίνει πρακτικά, επειδή υπάρχουν φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Δεν μπορείς να τα καταργήσεις απότομα όλα αυτά… στο τέλος θα φτάσουμε σε κοινωνική εξέγερση. Άρα αυτό, νομίζω, ότι πρέπει να αποκλειστεί, ότι σύντομα θα γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.
Αυτό που ακούσαμε είναι ότι, τα 24 τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ που καταργήθηκαν πέρυσι, μεταξύ αυτών και της Οινολογίας στη Δράμα, αυτά μάλλον δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά, όποιες προσπάθειες και αν γίνουν. Εμείς εδώ στη Δράμα το θέλουμε το ΤΕΙ Οινολογίας και μην ξεχνάτε ότι έγινε αγώνας από όλους μας. Προσωπικά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μ’ αυτούς τους ανθρώπους, να ανοίξει και πάλι το τμήμα Οινολογίας, γιατί είναι το μέλλον για την Δράμα, και επειδή έχει μεγάλη προοπτική και λόγω της ειδικής περιφερειακής ανάπτυξης της Δράμας και γιατί είναι μια ειδικότητα που μπορεί στο μέλλον κάποιος να εργαστεί ως επαγγελματίας.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να το διεκδικούμε και κακώς το άφησαν οι παράγοντες. Δεν αρκεί να λέμε στα λόγια ότι θέλουμε κάτι και να το προβάλλουμε στα μέσα ενημέρωσης. Εγώ προσωπικά, αγωνίζομαι για να μείνει το τμήμα Οινολογίας. Αν αγωνίζεσαι, στην ζωή, έχεις πολλές ελπίδες να το καταφέρεις…

Με τα σημερινά δεδομένα, που βλέπουμε ότι κάποια τμήματα σταματάνε, όπως χάσαμε το τμήμα Οινολογίας, κατά πόσο κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα τμήματα στη Δράμα κ. Σπιτάλα να κλείσουν στο μέλλον;
Μέσα σ’ αυτές τις οδηγίες που ακούμε από τα όργανα της Αθήνας, ακούμε και για συγχωνεύσεις των τμημάτων Δασοπονίας. Για το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ακόμα, δεν έχει μιλήσει κανείς. Ούτε για κατάργηση, ούτε για συγχώνευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί τα δυο τελευταία χρόνια, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε να το κρατήσουμε, με τις δράσεις, τα προγράμματα, τα βιβλία και όλα όσα κάναμε στην προσπάθειά μας για σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα καλό όνομα και να μας θέλουν.
Τώρα, το πώς θα μείνει, είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να φύγει το ένα τμήμα και να μείνει το άλλο. Αυτά που σκεφτόμαστε τώρα, είναι πώς αυτά τα δύο τμήματα, Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, θα μείνουν υπό την αιγίδα μιας νέας σχολής με νέο όνομα για παράδειγμα, και ενδεχομένως να προτείνουμε και ένα νέο τμήμα. Υπάρχει μια πρόταση από τους συναδέλφους, να γίνει στη Δράμα ένα τμήμα Τεχνολογίας, ή Φυσικών Καταστροφών, ή κάποιο τμήμα που να έχει σχέση με την Ανάπτυξη του Περιβάλλοντος κτλ. Προτείνονται πολλά, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι το καλύτερο για να μείνουν τα τμήματα της Δράμας.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα ΤΕΙ στη Δράμα και να κάνουμε και νέα τμήματα, θα πρέπει να αγωνιστούν και οι τοπικοί παράγοντες, και η Περιφέρεια πρέπει να δώσει το στίγμα της. Πρέπει όλοι να συστρατευτούν. Ο πολιτικός κόσμος, μαζί με την τοπική κοινωνία η οποία έχει ευαισθητοποιηθεί. Από εδώ πέρασαν πάρα πολλοί Δραμινοί για να ενημερωθούν αλλά και να παρακολουθήσουν τα συνέδρια, τις ημερίδες, τα work shop που έχουμε κάνει και όλες τις άλλες δράσεις μας. Οι δράσεις μας ως ΤΕΙ, είναι σημαντικότατες για την τοπική κοινωνία.

Αλήθεια, κ. Σπιτάλα, τι έχουνε γίνει όλες αυτές οι εργασίες… πού έχουν καταλήξει όλα αυτά τα σχέδια, τι έχουν γίνει; Είχαν εφαρμογή πουθενά;
Όλα αυτά έχουν καταλήξει εδώ στο γραφείο μου… εδώ βρίσκονται! (Γελάμε).

Από τους τοπικούς παράγοντες, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον Δήμο και την Περιφέρεια, ενδιαφέρθηκε κανένας να δει όλες αυτές τις εργασίες, να τις μελετήσει, να δει αν μπορούν να εφαρμοστούν στην πόλη; Τα ζήτησε κανείς;
Ιδιαίτερα τώρα είναι σημαντικό αυτό που λέτε, γιατί είναι επίκαιρη η Ονειρούπολη. Εμείς έχουμε προτάσεις για τον δημοτικό κήπο. Δημοσιεύσαμε, γράψαμε, ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Κανένας δεν μας κάλεσε να μας ρωτήσει: έλα να μας πεις, ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες, να μας πεις τι μπορούμε να κάνουμε. Ας έρθουν, να τους παραδώσουμε όλες αυτές τις εργασίες και αυτές τις τελευταίες για τον δημοτικό κήπο, που είναι έτοιμες για δημοσίευση. Οποιοσδήποτε μπορεί να τις πάρει, να τις εκθέσει, να τις δημοσιεύσει. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα γι’ αυτό!

Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε μια αξιολόγηση των ΤΕΙ από σημαντικούς ανθρώπους. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα αποτελέσματά της;
Πριν από μερικές ημέρες, ήρθαν στη Δράμα πέντε επιστήμονες, διορισμένοι από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να προβούν σε αξιολόγηση του ΤΕΙ. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από τους: Γκι Μπουρζέλ γεωγράφος – πολεοδόμος με εξειδίκευση στην αστική γεωγραφία με μεγάλο παγκόσμιο έργο από την Γαλλία, ο κ. Παναγόπουλος ελληνικής καταγωγής από το πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Προγράμματος Τοπίου, ο κ. Μεσσήνας ο οποίος ασχολείται με την Αρχιτεκτονική Τοπίου και την Πράσινη Ανάπτυξη στο Ισραήλ και στην Αθήνα, μία κυρία από το πανεπιστήμιο της Λετονίας το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ μέσω του οποίου έχουμε δύο Λετονές φοιτήτριες στη Δράμα, και ο κ. Μαντζιάρας ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Υπουργείο Χωροταξίας στη Γαλλία.
Οι άνθρωποι αυτοί είδαν πώς δουλεύει το ΤΕΙ μας, και μερικά από τα αρνητικά που είδαν είναι ότι οι σχέσεις των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι καλές και το κατέγραψαν. Παρατήρησαν επίσης ότι υπάρχουν και απουσίες μόνιμων καθηγητών. Ότι επίσης δεν υπάρχουν αρχιτέκτονες και ζήτησαν να διορισθούν καθηγητές για την ειδικότητα αυτή.
Παρατήρησαν επίσης ότι τα δύο Τμήματα, της Δασοπονίας και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι μακριά το ένα από το άλλο, ενώ καλύτερα θα έπρεπε να βρίσκονται υπό μία κοινή στέγη, και προτείνουν ότι αυτά τα τμήματα θα έπρεπε να στεγάζονται μέσα στην πόλη. Και όπως αναφέρουν σωστά, ένα Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από την πόλη. Μας πρότειναν επίσης να αλλάξουμε το πρόγραμμα σπουδών. Για παράδειγμα, μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου να προστεθούν και από το πρώτο εξάμηνο και όχι μόνο μαθήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Είδαν και πολλά καλά, ότι οι φοιτητές μας είναι υψηλού επιπέδου και αυτό ήταν μια έκπληξη για εμάς. Έδειξαν ότι οι φοιτητές μας έχουν το αίσθημα της ευθύνης και των ικανοτήτων τους. Είδαν επίσης ότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από τους έκτακτους καθηγητές, που φέτος όμως έχουν καταργηθεί.

Το προσωπικό του ΤΕΙ είναι επαρκές;

Μόνιμοι καθηγητές είμαστε πέντε. Ο μόνος αρχιτέκτονας είμαι εγώ. Πρότειναν οι καθηγητές που έκαναν την αξιολόγηση, να διοριστούν ακόμα πέντε άτομα και κυρίως καθηγητές αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες τοπίου. Δεν γίνεται να προσλαμβάνουμε συνέχεια άλλες ειδικότητες. Σαν συμβασιούχους, πέρυσι και πρόπερσι, είχαμε προσλάβει πενήντα άτομα, όλοι αρχιτέκτονες, οι περισσότεροι από την Δράμα. Φέτος όλοι αυτοί έφυγαν και έμειναν μόνο έξι άτομα.
Το όραμά μου είναι να προστατεύσω τα δικαιώματα των καθηγητών ΤΕΙ και ιδιαίτερα αυτών της Καβάλας, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και επίσης, να δουλέψω για την πρόοδο της Επιστήμης και της Παιδείας. Ελπίζω να καταφέρω όσα κατάφερα και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστό με τη Διεθνή Ακαδημαϊκή δουλειά που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια. Το ΤΕΙ Καβάλας αναβαθμισμένο, θα μπορεί να σταθεί στο ύψος άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μάλιστα να τα περάσει. Τα επόμενα workshop θα έχουν θέματα από τη Καβάλα όπως: Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της κεντρικής πλατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου