Κυριακή 17 Απριλίου 2011

WORKSHOP 'LAND2011' ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Χρυσοβέργη & Κασσάνδρου, Δράμα, Τηλ.: 2521032538 / 2521032235
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ, 16 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου διοργάνωσε και φέτος εργαστηριακές ασκήσεις με την ονομασία «WORKSHOP» LAND2011 -“Ύδωρ και πόλη: έργα τέχνης – πηγές ζωής” από 10 έως 16 Απριλίου 2011.












 


Σκοπός ήταν να επιμορφωθούν οι φοιτητές σύγχρονα με την συμμετοχή πολιτών της πόλης μας μέσω της ευασθητοποίησης τους για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου.
Εστειλαν εισηγήσεις περισσότεροι από 50 επιστήμονες Έλληνες και ξένοι με σχετικό θέμα και παρουσίασαν μέσω διαλέξεων οι: Guy Burgel, Anne Hublin, Christianna Mazzoni, Philippe Troncin, Yannis Tsiomis, Elias Messinas, Γεώργιος Κύρου, Σαρράντης Ζαφειρόπουλος, Νίκος Σπιτάλας, Γιάννης Ισπικούδης, Κώστας Βαρώτσος, Ευάγγελος καραβαγγέλης, Αναστάσιος Τέλλιος, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Χρήστος Κύρου, Δημήτρης Γιαννίσης, Δέσποινα Ζαβράκα, Μαρία Γρηγοριάδου, Βαλασία Ιακοβώγλου, Γεώργιος Ζαίμης, Νέλη Σφακιανάκη, Κωνσταντίνος Σπανός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστασία Βαγιωνά, Μαρία Σπανού, Νικόλαος Χασάναγας, Σωτηρία Αλεξανδρίδου, Σοφία Θεοδωρίδου, Στέλλα Παντελιά, Κέλλυ Παπαιωάννου, Φιλιώ Ηλιοπούλου, Παυλίνα Κασάπη, Θεοδωσία Μπρόσκου, Ολυμπία Δάτση, Αγγελική Ζούμη, Γιώργος Γαλούνης, Εβίτα Τσουτσουδάκη, Αγγελική Στογιάννη, Αγγελική Ζαχαροπούλου. Οι 6 τελευταίοι μάλιστα είναι τελειόφοιτοι του Τμήματος και παρουσίασαν μέσω poster.
Τα παραπάνω θεωρητικά ‘μαθήματα’ διεξάγονταν τα πρωινά και τα παρακολούθησαν τόσο οι φοιτητές του Τμήματος όσο και πολίτες της Δράμας. Μάλιστα, την δεύτερη ημέρα, το τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός είχαν να δώσουν το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο από παραδείγματα και βασικούς κανόνες σχεδίασης πάρκων όπου χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι το νερό όπως ο κήπος της Δράμας.
Το Workshop επανατοποθέτησε το συχνά παραμελημένο υδάτινο στοιχείο στο επίκεντρο των σχεδιαστικών πρακτικών της αρχιτεκτονικής τοπίου και αναζήτησε σχεδιαστικές προτάσεις που συνιστούν αφορμές δημιουργίας νέων δικτύων δημοσίων χώρων γύρω από υδάτινα πάρκα μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο Π. Νικηφορίδης και Μ. Cuomo είχαν δηλώσει για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης ότι «σήμερα που οι πόλεις αναζητούν διεξόδους - οάσεις μέσα στην πυκνότητα και την εντατική χρήση του πολεοδομικού τους ιστού, το νερό γίνεται ένα πολύτιμο πρωτογενές υλικό που όσες το διαθέτουν στην όποια του μορφή - θάλασσα, λίμνη, ποτάμι - το αξιοποιούν για να αναβαθμίσουν τη δημόσια εικόνα τους και να αναδείξουν νέα μοντέλα αστικής ανάπτυξης. Η υλοποίηση αυτών των μοντέλων προϋποθέτει την "κατάκτηση" ενός νέου συνόρου για την πόλη και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ του κτισμένου χώρου και του νερού.» Στη σύγχρονη προβληματική ανάπλασης αστικών περιοχών, διεθνή παραδείγματα σχεδιαστικών προτάσεων με κυρίαρχο στοιχείο το νερό αποκαλύπτουν την ουσιαστική συμβολή τους στην επίτευξη μιας – συχνά επιδιωκόμενης - αστικής πολυλειτουργικότητας (Βαρκελώνη, Γένοβα, Ρότερνταμ κ.α.)
Διοργάνωση
Το Workshop διοργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου της ΣΤΕΓ Δράμας, ΤΕΙ Καβάλας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας.
Η Επιστημονική Επιτροπή του LAND2011 αποτελείται από τους:
Tsiomis Yannis, Hublin Anne, Ζαφειρόπουλος Σαράντης, Ισπικούδης Ιωάννης, Σπιτάλας Νίκος
Η Οργανωτική Επιτροπή του LAND2011 αποτελείται από τους:
Δ. Εβρενοπούλου, Ε. Πολύζου, Ν. Φούρναρη και Φ. Ηλιοπούλου, Μ. Γουναρίδης.
Χώρος διεξαγωγής
Το Workshop πραγματοποιήθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της ΣΤΕΓ Δράμας, ΤΕΙ Καβάλας στην Δράμα. Οι περισσότεροι από τους συνέδρους έτρωγαν στο φοιτητικό εστιατόριο. Οι καφέδες και τα κεράσματα επίσης δόθηκαν από το φοιτητικό εστιατόριο. Τα μάρκετ ‘Γουντσίδης’ έγιναν χορηγοί.
Όροι Διεξαγωγής
Το Workshop ήταν ανοιχτό σε όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν με ή χωρίς ανακοίνωση. Οι εισηγήσεις στο συνέδριο ήταν πρωτότυπες, θεωρητικές και εφαρμοσμένες, και κρίθηκαν από περιλήψεις που στάλθηκαν και πλήρη κείμενα από την Επιστημονική Επιτροπή. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές από ΑΕΙ ή ΤΕΙ της Ελλάδος και του εξωτερικού, πτυχιούχοι μηχανικοί και επιστήμονες – ερευνητές καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων.
Στο Workshop συμμετείχαν υποχρεωτικά στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας τριάντα (30) φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της ΣΤΕΓ Δράμας, ΤΕΙ Καβάλας που είχαν δηλώσει τα μαθήματα ‘Ανάλυση 1’και ‘Ανάλυση 2’
Εκπαιδευτική διαδικασία
Το αντικείμενο μελέτης ήταν ο Δημοτικός Κήπος της Δράμας στο κέντρο της πόλης και αποσκοπούσε στην δημιουργία προτάσεων ανάπλασής του με κυρίαρχο τον ρόλο του υδάτινου στοιχείου. Οι ομάδες μελέτης στα εργαστήρια ήταν τετραμελείς και υπό την παρακολούθηση 3 καθηγητών (ανά ομάδα) ασχολήθηκαν, τις δύο πρώτες ημέρες με την λεπτομερή ανάλυση του πεδίου μελέτης και τις επόμενες με τον σχεδιαστικό άξονα των προτάσεων τους.
Κατά την έναρξη, έγινε μουσική φοιτητική προβολή και δόθηκαν βραβεία τόσο στο Δήμαρχο όσο και στους ξένους εισηγητές.
Την τελευταία ημέρα έγινε παρουσίαση όλων των έργων από τις δέκα ομάδες με σχέδια, μακέτες και σε ηλεκτρονική μορφή.
Προηγήθηκαν δε, πολλές συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους τους οι οποίοι έδωσαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς-προτάσεις τους. Εγινε δε ερωτηματολόγιο που απάντησαν περίπου 200 πολίτες-χρήστες του πάρκου. Οι φωτογραφίες και τα ιστορικά αρχεία προέρχονταν από τον σύλλογο φιλοτελιστών, από τον κ. Κάζη, τον κ. Κασάπη, το ΓΕΩΤΕ για την υδρολογική μελέτη, το Δασαρχείο για την νομικο-περιβαλλοντική έκθεση αλλά και άλλοι επιστήμονες και φορείς βοήθησαν στο τεράστιο αυτό έργο.
Τα προηγούμενα χρόνια, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου ασχολήθηκε με τις αυλές των σχολείων της Δράμας και τα Βυζαντινά τείχη. Εξέδωσε δε, βιβλίο μέσω της Επιτροπής Ερευνών το οποίο με ΦΕΚ έγινε διδακτικό βιβλίο΄, κοστολογήθηκε με 15 ευρώ και μπορεί να αγορασθεί από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Βιβλιοθήκες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς και άτομα. Τον επόμενο χρόνο, θα ασχοληθεί με παρόμοια θέματα που αφορούν τις πόλεις Δράμας-Καβάλας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου