Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
Η αποξένωση γονέα-παιδιού μετά το διαζύγιο βλάπτει κυρίως το παιδί, του Θεόδωρου Μπατρακούλη
Η αποξένωση γονέα-παιδιού μετά το διαζύγιο βλάπτει κυρίως το παιδί, του Θεόδωρου Μπατρακούλη
Η οικογένεια αποτελεί την πρώτη μορφή κοινωνίας στην οποία εντάσσεται ο άνθρωπος.
Στις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες και στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες» χώρες, προ τριάντα και πλέον ετών, με την εξέλιξη των ρόλων των γονέων (ανδρών-γυναικών) και την είσοδο της μητέρας-γυναίκας στην παραγωγή, ο άνδρας ασχολείται με το σπίτι-οικογένεια και κυρίως δέθηκε με τα παιδιά.
Τα ζευγάρια χωρίζουν πολύ εύκολα.
Σ' αυτό διευκόλυνε το σύστημα μέσω της μεταβολής των νόμων προς όφελος της γυναίκας.
Το εύκολο χρήμα από διαζύγια-διατροφές ώθησε σε ακόμη περισσότερα διαζύγια. Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές και «παράθυρο» για κατάργηση του ασύλου
Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές και «παράθυρο» για κατάργηση του ασύλου
http://www.opinionpost.gr/epikera/2011/07/5010
Οι νέες διατάξεις που θα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συζητήθηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτές, αλλάζουν όλα στα ιδρύματα, τόσο όσον αφορά στον τρόπο διοίκησής τους όσο και στην οργάνωση σπουδών, ενώ στις διατάξεις προβλέπονται και ρυθμίσεις για τους φοιτητές και το χρόνο σπουδών. Έτσι, καθορίζεται πλέον ότι, αν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνει τη φοιτητική ιδιότητα.
Επίσης, το μοντέλο διοίκησης αλλάζει, αφού καθιερώνονται συμβούλια των Ιδρυμάτων που αποτελούνται από πανεπιστημιακούς (του ιδίου ιδρύματος δηλαδή), αλλά και προσωπικότητες εκτός αυτού, οι οποίες εκλέγουν τον πρύτανη έπειτα από πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η χρηματοδότηση θα είναι σε συνάρτηση με τους ενεργούς φοιτητές, αλλά και το παραγόμενο έργο των ιδρυμάτων.
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει συμβουλές στους νέους σπουδαστές που σύντομα θα ξεκινήσουν την οδύσσειά τους.
Σε κάθε πόλη, υπάρχουν μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, να γίνεται έρευνα από τις τοπικές εφημερίδες και τα μεσιτικά γραφεία και να αξιολογούνται οι μικρές αγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗ SIEMENS?
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/08/blog-post_8291.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Ksipnistere_+%28.+.+.+.+.+.+.+++ksipnistere+_++%CE%9F+%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%AF+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BD%29
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: "Εγώ θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για το Υπουργείο Παιδείας και εσύ θα φύγεις από τη διαδικασία της συνέλευσης του κοινοβουλίου της ολομέλειας (βλέπε SIEMENS)
Δείτε όλοι το παρακάτω βίντεο της χθεσινής ομιλίας του Γιάννη Δημαρά στα Σπάτα και μετά αναρωτηθείτε
ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ;
ME TETOIOY ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ;
Δήλωση βόμβα του Γιάννη Δημαρά: “Υπήρξε συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά”
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: "Εγώ θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για το Υπουργείο Παιδείας και εσύ θα φύγεις από τη διαδικασία της συνέλευσης του κοινοβουλίου της ολομέλειας (βλέπε SIEMENS)
Δείτε όλοι το παρακάτω βίντεο της χθεσινής ομιλίας του Γιάννη Δημαρά στα Σπάτα και μετά αναρωτηθείτε
ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ;
ME TETOIOY ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ;
http://pallinipress.blogspot.com/ [Δείτε το βίντεο με την αποκάλυψη της συμφωνίας]
ΝΕΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
Τους έσωσαν στο παρά πέντε από αυτοκτονία 26/7/2011Τρεις αυτοκτονίες, μεταξύ των οποίων κι ενός ανηλίκου, απέτρεψαν στο παρά πέντε οι άντρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κι αν η μία κοπέλα ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή της λόγω σοβαρού προβλήματος, οι άλλοι δύο παρ’ ολίγον αυτόχειρες θα προχωρούσαν στο απονενοημένο διάβημα γιατί τους κόπηκε η πρόσβαση στο αγαπημένο τους ηλεκτρονικό παιχνίδι!
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις συνέβησαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από τις 18 Ιουνίου ώς και τις 10 Ιουλίου. Η πιο σοβαρή περίπτωση τάσης αυτοκτονίας μεταξύ των τριών χρηστών του Διαδικτύου θεωρείται από τους αστυνομικούς εκείνη της 23χρονης, λόγω του γεγονότος ότι η ίδια αντιμετώπισε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, αλλά και επειδή είχε πρόβλημα με την ομιλία της. Ευτυχώς, ενημερώθηκαν οι συγγενείς της κοπέλας, για να τη φροντίσουν και να τη στηρίξουν ψυχολογικά.
Οι άλλοι δύο, ένας 17χρονος και ένας 27χρονος, θέλησαν να αυτοκτονήσουν όταν τους «κόπηκε» η πρόσβαση στο αγαπημένο τους ηλεκτρονικό παιχνίδι. Οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν στα ίχνη του 17χρονου μέσω των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων του στο Διαδίκτυο, αλλά και από την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων απόγνωσης, καθώς ο ανήλικος ήταν εξαρτημένος από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και έπαιζε καθημερινά πολλές ώρες στο Διαδίκτυο. Οταν λοιπόν του κόπηκε η πρόσβαση, ο ανήλικος έγραψε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο Διαδίκτυο στο οποίο ανέφερε ότι θα πρέπει να του δώσουν αμέσως πρόσβαση στο παιχνίδι, ειδάλλως θα πέσει από το μπαλκόνι!
Την ίδια αυτοκτονική τάση εκδήλωσε με μήνυμά του στο Ιντερνετ και ένας άλλος 27χρονος παίκτης του ίδιου παιχνιδιού, αλλά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον αποτρέψουν και να του σώσουν τη ζωή.
Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, ήταν η βοήθεια άλλων χρηστών του Internet σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του περιεχομένου των μηνυμάτων και στην τελική διάσωση των τριών χρηστών που εκδήλωσαν πρόθεση αυτοκτονίας, αφού ενημέρωσαν άμεσα την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο Διαδίκτυο.
«Περιπτώσεις με αυτοκτονικές τάσεις λόγω εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο Διαδίκτυο έχουν εμφανιστεί και παλαιότερα. Το φαινόμενο, όμως, τώρα είναι σε έξαρση», είπαν στην «Espresso» πολύπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι έχει καταγραφεί ακόμα και η περίπτωση ενός νεαρού Ελληνα χρήστη του Διαδικτύου που έμεινε κυριολεκτικά «κολλημένος» δεκαοχτώ ολόκληρες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του ώστε να παίξει το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι!
ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
SYGAPA - ΣΥΓΑΠΑ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
SYGAPA - ΣΥΓΑΠΑ: ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ
SYGAPA - ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΓΟΝΕΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Φράγκων 19 Θεσσαλονίκη, τηλ 2310524285, φαξ 2310524319,
Αθήνα: Αινιάνος 8 (Πεδίον του Αρεως), ΤΚ 11521, τηλ: 210-64.11.977
Δράμα: Τέρμα Χρυσοβέργη 2521034910, Αλεξανδρούπολη: 14ης Μαίου 1, 3ος όροφος, Σέρρες: Τσαλοπούλου 13α (ΣΟΦΨΥ), κινητό 6942989785
mails: goneas2005@yahoo.gr , President: Spitalas@yahoo.g r
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://www.sos-sygapa.eu/
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ:
SYGAPA 2 (ΗΜΑΘΙΑ) http://olganos.blogspot.com/
SYGAPA 3 (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) http://sygapalexandroupolis.blogspot.com/
SYGAPA 4 (ΠΑΤΡΑ) : http://sygapapatras.blogspot.com/
SYGAPA 5 (ΛΑΡΙΣΑ) : http://sygapalarissa.blogspot.com/
SYGAPAFRANCE: http://sospapagrecs.over-blog.com/
SYGAPA 6 (ΔΡΑΜΑ): http://sygapadramas.blogspot.com/
SYGAPA 7 (ΚΡΗΤΗ) http://sygapakritis.blogspot.com/
ΠΑΤΕΡΑΣ: http://patrotita.blogspot.com/
ΓΟΝΕΑΣ : http://goneas.blogspot.com/
groups sygapa:
FACEBOOK , MYSPACE, ZORPIA ,HI.5
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ:
Η δικαστικοποίηση της οικογένειας. Ενα λάθος του οικογενειακού νομοθέτη
Η δικαστικοποίηση της οικογένειας. Ενα λάθος του οικογενειακού νομοθέτη
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα περιστατικά της έρευνας της «Ε» και η πρόσφατη καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με οδηγούν στις ακόλουθες σκέψεις.
1. Κάνει εντύπωση ότι απόψεις θεωρούμενες ανεπίδεκτες συζήτησης στην ελληνική νομοθεσία δεν έπεισαν το ΕΔΔΑ, ιδίως η άποψη του ελληνικού Αρείου Πάγου ότι ο γονέας «δεν υποχρεούται να μεταστρέψει το φρόνημα του παιδιού». Αναμφίβολα όμως αποτελεί περιεχόμενο της αγωγής ενός παιδιού, και επομένως υποχρέωση του γονέα, να το κατευθύνει αποτελεσματικά σε ένα ζήτημα τόσο θεμελιώδες για το συμφέρον του, όπως είναι αυτό της ψυχικής του σχέσης με τους γονείς του.
2. Η αδυναμία μεταστροφής δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως τέρμα κάθε σχετικής συζήτησης. Η εμφάνιση εχθρικών αισθημάτων προς τον μη έχοντα την επιμέλεια γονέα του παιδιού μιας οικογένειας που βρίσκεται σε διάσταση ή σε διαζύγιο, είναι όχι μόνο προσβολή τού δικαιώματος οικογενειακής ζωής αλλά σύνηθες φαινόμενο εκδικητικών εγκαταλειφθέντων συζύγων. Εχω την αίσθηση ότι η συχνή θεώρηση της εγκατάλειψης ως λόγου μομφής κατά του εγκαταλείψαντος είναι βαθιά και ύποπτη πλάνη. Η αιτία εγκατάλειψης αφορά τουλάχιστον τις μισές, αν μη στις περισσότερες, περιπτώσεις την οικογενειακή συμπεριφορά τού εγκαταλειφθέντος ή της εγκαταλειφθείσης. Δεν ευσταθεί επίσης η συχνή άποψη ότι η δίκη για την επιμέλεια και την επικοινωνία μπορεί να κριθεί απομονωμένη από τη λοιπή διαδικαστική συμπεριφορά των γονέων. Η πείρα λέει ότι η συμπεριφορά του διαδίκου γονέα στο σύνολο των δικών είναι ο κυριότερος δείκτης τού χαρακτήρα. Η εν διαζεύξει υποχρέωση των γονέων να συνεργαστούν στην αγωγή τού ή των παιδιών θεωρείται συχνά μάταιη, θα έπρεπε όμως να είναι ρητή στο νόμο. Είναι αστείο να ορίζεται τούτο για τη διάρκεια του γάμου και να λείπει μετά τη λύση του. Ας αφήσουμε ότι επιτέλους το δικαστήριο θα πρέπει να εφαρμόζει και εδώ την αρχή «πες μου τον δικηγόρο σου να σου πω ποιος είσαι». Η επιλογή φιλόδικων δικηγόρων είναι γονική παράβαση.
3. Τις ημέρες αυτές συζητεί η Βουλή την προσθήκη ενός άρθρου 1532Α στον Αστικό Κώδικα, που δίνει την ευθύνη και εξουσία μέριμνας και λήψεως μέτρων στον εισαγγελέα. Η διάταξη είναι εύλογη. Μένει όμως το μείζον θέμα αν η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου προ εικοσαετίας έχει ορθά ορίσει στα άρθρα 1512 και 1513 ΑΚ ότι το δικαστήριο επιλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση διαζυγίου ή διαφωνίας. Το παλαιότερο δίκαιο όριζε ότι τα κορίτσια περισσότερο και τα αγόρια λιγότερο έμεναν στη μητέρα και περιόριζαν ουσιωδώς τη δικαστική ανάμιξη, τις αντιδικίες, την ανδροκρατική διάθεση να εκδικούνται οι συνήθως οικονομικώς ισχυρότεροι σύζυγοι τις εγκαταλείψασες συζύγους διά των οικογενειακών αντιδικιών. Εφθασε δικαστήριο να αφαιρέσει επιμέλεια αγοριού από διαζευγμένη μητέρα επειδή εργαζόταν. Τι επάγγελμα έκανε; Αν το χωράει ο νους σας! Ηταν παιδίατρος. Η εσφαλμένη βάση του «νέου» οικογενειακού δικαίου υπήρξε η άποψη -εκδηλούμενη και στα άρθρα 1512 και 1513 ΑΚ- ότι η σχέση προς τα παιδιά είναι θέμα «ισότητας των φύλων». Εγκυμόνησαν και εθήλασαν αμφότεροι;
*Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Η γονική Αλλοτρίωση-Αποξένωση στο διαζύγιο, του Νίκου Σπιτάλα
Η γονική Αλλοτρίωση-Αποξένωση στο διαζύγιο, του Νίκου Σπιτάλα
Η αύξηση των διαζυγίων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, δεν συνάδει με τα ήθη, έθιμα, ωριμότητα και δεσμούς της παλαιότερης οικογένειας.
Οι ρόλοι των γονέων έχουν εξελιχθεί, ο πατέρας ασχολείται με την οικογένεια και τα παιδιά αν όχι περισσότερο, ισότιμα με την μητέρα, αλλά η κοινωνία, η πολιτεία και η νομοθεσία δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη.
O Νίκος Σπιτάλας, πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), αναπτύσσει σε άρθρο που δημοσιεύεται στο health.in.gr την άποψή του επί του θέματος της Γονικής Αλλοτρίωσης μετά το διαζύγιο του ζευγαριού.
Μήπως έχετε κι εσείς αντιμετωπίσει το σύνδρομο της γονικής αλλοτρίωσης; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Διαβάστε το άρθρο και συμμετέχετε στη συζήτηση:
http://kids.in.gr/article/?aid=1231056451
Η συνέχεια:
Η αύξηση των διαζυγίων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, δεν συνάδει με τα ήθη, έθιμα, ωριμότητα και δεσμούς της παλαιότερης οικογένειας.
Οι ρόλοι των γονέων έχουν εξελιχθεί, ο πατέρας ασχολείται με την οικογένεια και τα παιδιά αν όχι περισσότερο, ισότιμα με την μητέρα, αλλά η κοινωνία, η πολιτεία και η νομοθεσία δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη.
O Νίκος Σπιτάλας, πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), αναπτύσσει σε άρθρο που δημοσιεύεται στο health.in.gr την άποψή του επί του θέματος της Γονικής Αλλοτρίωσης μετά το διαζύγιο του ζευγαριού.
Μήπως έχετε κι εσείς αντιμετωπίσει το σύνδρομο της γονικής αλλοτρίωσης; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Διαβάστε το άρθρο και συμμετέχετε στη συζήτηση:
http://kids.in.gr/article/?aid=1231056451
Η συνέχεια:
--------------------------------------------------------------------------------
Στο διαζύγιο: Η επικοινωνία με τους γονείς, πιο σημαντική από τη μόρφωση, καθηγητού Σ. Τσακυράκη
Η επικοινωνία με τους γονείς, πιο σημαντική από τη μόρφωση
Του Σ. ΤΣΑΚΥΡΑΚΗΗ «Ε» απευθύνθηκε στον καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη, που είχε χειριστεί την υπόθεση Κοσμοπούλου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Του ζήτησε να τη συγκρίνει με τα στοιχεία της νέας υπόθεσης. Να τι απάντησε: Η περίπτωση της κ. Γ.Ρ. είναι κραυγαλέα. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για τους δικαστές είναι ότι επέδειξαν προχειρότητα και δεν έχουν προβληματιστεί αρκετά για τον τρόπο που πρέπει να εκδικάζουν υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, αποτελεί πράξη δικαστικής αυθαιρεσίας η διατήρηση σε ισχύ της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, τη στιγμή που υπάρχει απόφαση με την τακτική διαδικασία, ύστερα από γνώμη πραγματογνωμόνων, η οποία δίνει την επιμέλεια στη μητέρα. Το Εφετείο, έπειτα από προδικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν την έλλειψη οποιασδήποτε υπηρεσίας ικανής να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, έρχεται και ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση, αγνοώντας τις γνώμες των ψυχολόγων, τις οποίες η ίδια η δικαστική εξουσία είχε ζητήσει. Το πιο εκπληκτικό δε είναι ότι δίνει την επιμέλεια στον πατέρα, παρ' όλο που διαπιστώνει ότι αυτός υποδαυλίζει την απαξιωτική γνώμη των παιδιών για τη μητέρα, επιβραβεύοντας έτσι μια συμπεριφορά που καταστρέφει τα παιδιά και τα καταδικάζει να στερηθούν τη σχέση τους με τη μάνα. Η υπόθεση Κοσμοπούλου με έκανε να αντιληφθώ το μέγεθος του προβλήματος. Πολλοί γονείς δεν διστάζουν να διαβάλουν τον άλλο γονέα στο παιδί, ώστε να το αποκόψουν από αυτόν. Μαζί με την αναπόφευκτη ανασφάλεια που αισθάνεται το παιδί από το χωρισμό των γονέων του, δέχεται τέτοια ψυχολογική πίεση ώστε συχνά η μόνη διέξοδος επιβίωσης είναι η ταύτισή του με τον γονέα με τον οποίο συμβιώνει. Εμφανίζεται, λοιπόν, να απορρίπτει τον άλλο γονέα και να αρνείται κάθε επικοινωνία μαζί του για λόγους που δεν συνδέονται με τη δική του σχέση με αυτόν, αλλά με προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις του ζευγαριού και τα οποία ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια μεταφέρει στο παιδί. Είναι απορίας άξιον πώς τα δικαστήρια στηρίζονται στη θέληση του παιδιού ακόμη και όταν δέχονται ότι αυτή είναι χειραγωγημένη. Αναμφίβολα, η θέληση του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το δικαστήριο εφόσον είναι αυθεντική. Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν η θέληση του παιδιού οδηγεί στην πλήρη αποξένωση από τη μητέρα ή τον πατέρα του, μπορεί να αποβεί τόσο μοιραία για το συμφέρον του, ώστε με τη βοήθεια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Κατά μείζονα λόγο, η θέληση του παιδιού δεν μπορεί να είναι αποφασιστική όταν είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης από τον γονέα με τον οποίο συμβιώνει. Σκεφθείτε την αναλογία με ένα οκτάχρονο παιδί που αντί να πηγαίνει στο σχολείο περνά τη μέρα του στο μαγαζί του πατέρα του. Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτός δεν το αφήνει να πάει σχολείο διότι χρειάζεται τη βοήθειά του. Απαλλάσσεται άραγε κάθε ευθύνης αν το παιδί δηλώνει ότι δεν θέλει το σχολείο; Ακόμη και στην περίπτωση που η θέληση του παιδιού είναι αυθεντική, είναι προφανές ότι ο ασκών την επιμέλεια έχει υποχρέωση να διαμορφώσει τις συνθήκες που επιτρέπουν τη μόρφωσή του, αλλιώς δεν είναι κατάλληλος για να έχει την επιμέλεια. Η επικοινωνία με τον γονέα είναι πιο σημαντική από τη μόρφωση του παιδιού. Γι' αυτό και οι δικαστικές αρχές πρέπει να έχουν έναν απλό κανόνα. Ο γονέας που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονέα δεν είναι κατάλληλος για να έχει την επιμέλεια. Το θεμελιώδες συμφέρον του παιδιού επιβάλλει να έχει σχέσεις και με τους δύο γονείς, επομένως το παιδί πρέπει να συμβιώνει με τον γονέα που μπορεί να εξασφαλίσει την επικοινωνία.
*Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
PAS – ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ
PAS – ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ
Από το Αμερικανικό περιοδικό της Οικογενειακής Θεραπείας, Τόμος 27 Νο2,σελ. 97-107 Απρίλιος – Ιούνιος 1999:
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ/ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ
RICHARD Α. GARDNER, Τμήμα ψυχιατρικής παιδιών, Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Κολέγιο Παθολόγων και χειρούργων, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη εξοικείωση και την αναγνώριση του γονικού συνδρόμου αλλοτρίωσης (pas) [1], ένας γονέας μπορεί να κατηγορήσει τον άλλο γονέα για την πρόκληση pas στα παιδιά. Σαν απάντηση, ο άλλος γονέας απαντά κατηγορώντας τον άλλο γονέα για την κακοποίηση και την παραμέληση των παιδιών. Εν ολίγοις, η αποξένωση των παιδιών θεωρείται από τον έναν γονέα σαν αποτέλεσμα pas και από τον άλλο των κακοποιήσεων και της παραμέλησης. Η πρόθεση του άρθρου είναι να παρασχεθούν τα κριτήρια για τη διαφοροποίηση μεταξύ αυτών δύο καταστάσεων, μια διαφοροποίηση προφανώς κρίσιμη σκοπός εάν τα δικαστήρια πρόκειται να ασχοληθούν ειδικά με παιδιά που εκτίθενται και που μπλέκονται σε αυτές τις δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις.
Συνέχεια:
--------------------------------------------------------------------------------Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Είναι κακοί ένα εκατ. πατέρες για την επιμέλεια του παιδιού;
ΝΙΚΟΣ ΣΠΙΤΑΛΑΣ Πρόεδρος του «Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια»
«Είναι κακοί ένα εκατ. πατέρες για την επιμέλεια του παιδιού;»
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Μαμάδες εναντίον μπαμπάδων και μπαμπάδες εναντίον μαμάδων; Κι, όμως, η προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα έδινε την επιμέλεια και στους δύο γονείς, βάθυνε ακόμη περισσότερο το ρήγμα που υπήρχε στους χωρισμένους γονείς. Τώρα, σε θέση «μάχης» είναι οι μπαμπάδες. «Είναι δυνατόν ένα εκατομμύριο πατεράδες να είναι κακοί κι ένα εκατομμύριο μανάδες να είναι καλές; Κι ένα παιδί, αν ρωτούσατε, θα απαντούσε ότι αυτό είναι λάθος». Μιλάμε με τον πρόεδρο του «Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια» Νίκο Σπιτάλα.Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Δικαστική ανεπάρκεια ή έλλειψη αμεροληψίας
Δικαστική ανεπάρκεια ή έλλειψη αμεροληψίας;
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ*
(www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.06.2005,id=80561496 )
Πολλά είναι τα προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται από τη διάσταση των συζύγων ή από το διαζύγιό τους. Ισως το σπουδαιότερο είναι αυτό που αφορά την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία μαζί τους του γονέα που δεν έχει επιμέλεια.
--------------------------------------------------------------------------------
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Η Δικαιοσύνη είναι μεροληπτική κατά των πατεράδων
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΥΓΑΠΑ
[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Η Δικαιοσύνη είναι μεροληπτική κατά των πατεράδων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008
Να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή η τροποποίηση για τη συνεπιμέλεια ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΓΑΠΑ, κ. Νίκος Σπιτάλας.
Και προσθέτει ότι η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που μεροληπτεί κατά των χωρισμένων πατεράδων, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους. Προειδοποιεί μάλιστα πως εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να κρατά στον «πάγο» τη σχετική τροποποίηση, οι αντιδράσεις του συλλόγου θα είναι έντονες.
--------------------------------------------------------------------------------
ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΑΠΑ
ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΎΣ:
ΒΟΥΡΟ-ΣΟΛΟΜΟΥ-ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ-ΤΣΑΒΑΛΟΥ-ΧΡΑΝΙΩΤΗ
Τρίτη 16 Αυγούστου 2011
Γυναίκες στο προσκήνιο
H Ελλάδα είναι προτιμητέα από τους Γάλλους για θερινές διακοπές.
http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2011/08/12/04016-20110812ARTFIG00476-la-grece-demeure-une-destination-estivale-prisee.phpΣημείωση: Τα διαζύγια μεταξύ ελλήνων και αλλοδαπών αυξήθηκαν. Προσοχή, λοιπόν.
Αντίθετα, στην Πολωνία, ο τουρισμός αποτελεί μέσον για μη γόνιμα ζευγάρια. Σε Πολωνική κλινική ταξιδεύουν από Γερμανία και για εκτρώσεις από Πολωνία.
Οι Ευρωπαίες πάντως κάνουν θραύση σε όλα.
Στν αντίποδα, ο σκηνοθέτης Robert Hossein, στο ετήσιο προσκήνυμα στη πόλη Lourdes της Γαλλίας, έδωσε ένα υπερθέαμα με θέμα: 'Μία γυναίκα ονομαζόμενη Μαρία'.
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: 'ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ' (20-08-2011), ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. http://www.sos-sygapa.eu/ / http://goneas.blogspot.com/
Φράγκων 19, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310524285 και 6942989785
Καλούνται όσοι επιθυμούν αλλά και τα μέλη μας, να συμμετάσχουν και να διαδώσουν την ιδεολογία μας ώστε να υπάρχουν το λιγότερο τραυματισμένα παιδιά αλλά και για να μεταφέρουμε στην Πολιτεία την έντονη διαμαρτυρία μας.
Διαβάστε τις θέσεις μας..........................................:
Φράγκων 19, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310524285 και 6942989785
Σεμινάριο στα Καμένα Βούρλα: Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 9μμ, στο ξενοδοχείο 'ΓΑΛΗΝΗ':
Ο ΣΥΓΑΠΑ, στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες των διαζυγίων και τις επιπτώσεις στα παιδιά, όπως και του ντροπιαστικού τρόπου απονομής 'οικογενειακής δικαιοσύνης', διοργανώνει σεμινάριο σε γονείς αλλά και σε νέους και σε λιγότερο νέους.Καλούνται όσοι επιθυμούν αλλά και τα μέλη μας, να συμμετάσχουν και να διαδώσουν την ιδεολογία μας ώστε να υπάρχουν το λιγότερο τραυματισμένα παιδιά αλλά και για να μεταφέρουμε στην Πολιτεία την έντονη διαμαρτυρία μας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)