Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει συμβουλές στους νέους σπουδαστές που σύντομα θα ξεκινήσουν την οδύσσειά τους.

Σε κάθε πόλη, υπάρχουν μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, να γίνεται έρευνα από τις τοπικές εφημερίδες και τα μεσιτικά γραφεία και να αξιολογούνται οι μικρές αγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:

- Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
- Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (σουπερμάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
- Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
- Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
- Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνει ετησίως κατά 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
- Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
- Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
- Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
- Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
- Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
- Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
- Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο.
- Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
- Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες που θα προξενούνται στο σπίτι, στο πλαίσιο της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
- Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
- Οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
- Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
- Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.
- Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.
http://www.newsit.gr/
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/08/blog-post_8313.html
ΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ:
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_27/08/2011_453992
Νέες αυξήσεις κατέγραψαν οι τιμές οικοδομικών υλικών
Αύξηση 2,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιούλιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2010.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούλιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2011, σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2010 - Ιουλίου 2011, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2009 - Ιουλίου 2010, παρουσίασε αύξηση 3,2%, έναντι αύξησης 1,2%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Αισθητή μείωση κόστους της φοιτητικής στέγης
Για πληθώρα διαμερισμάτων που απευθύνονται σε φοιτητές, «με ιδιαίτερα συμπιεσμένες τις τιμές», έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Β. Ελλάδας, Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς. «Ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μπορεί να εξασφαλίσει τη διαμονή του σε ακίνητο με τιμή ακόμα και κάτω των 150 ευρώ», ανέφερε, σημειώνοντας πως «θα ήταν φαιδρό προ πενταετίας να μιλούσε κανείς για φοιτητική διαμονή με το κόστος της να διαμορφώνεται σε ποσό κάτω των 350 ευρώ». Μάλιστα, ο κ. Δίγκας σημειώνει ότι ενώ ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων, ωστόσο μαζί με την οικογένειά του μένει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αυτό που άλλαξε είναι η σχέση σπιτονοικοκύρη - ενοικιαστή. Οπως λέει ο κ. Δίγκας, πλέον ο μισθωτής προβαίνει σε πλήθος ερωτήσεων προς τον υποψήφιο ενοικιαστή.
Π.ΟΜ.ΙΔ.Α: Αυξάνονται τα «φέσια» από ενοικιαστές
Μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνοντας ότι οι οφειλέτες κατά κανόνα αφήνουν ανεξόφλητα χρέη και στους εκμισθωτές, όχι μόνο από κατανάλωση ρεύματος αλλά και από ενοίκια, κοινόχρηστα και λοιπές ΔΕΚΟ. Στις περιπτώσεις, δε, που ο μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει μεταβιβαστεί στο όνομα του ενοικιαστή, τα χρέη καλείται να καταβάλει ο ιδιοκτήτης. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η άμεση διακοπή και η αδυναμία επανασύνδεσης του οφειλέτη αν δεν τακτοποιήσει τις οφειλές.
Hμερομηνία : 27/8/11







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου