Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Με ανοικτά πανεπιστήμια


ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

http://www.tanea.gr/kyrioarthro/?aid=4651445 

O κύβος ερρίφθη. Την ίδια στιγμή που στη Βουλή θα αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση των ελληνικών ΑΕΙ, οι δυνάμεις που διαφωνούν με το πνεύμα των αλλαγών θα βρίσκονται, κατά τα φαινόμενα, απέναντι. Αυτή τη στιγμή δεν έχει και τόση σημασία πώς, ακόμη μία φορά, διαμορφώθηκε κλίμα ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων με αντικείμενο τον χαρακτήρα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Ελάχιστη σημασία έχει πώς φτάσαμε ώς εδώ, πόσος και τι είδους διάλογος έγινε. Σημασία έχει ότι ενόψει ενός νομοσχεδίου έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα: το ένα επιδιώκει τις αλλαγές, το άλλο διαφωνεί με τον χαρακτήρα τους και το εύρος τους.
Αυτή τη στιγμή, όπως κι αν εξελιχθεί η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, όλοι, απ' όποια πλευρά κι αν βλέπουν το πρόβλημα, οφείλουν να συμβάλουν ώστε να μην αποτελέσει η Παιδεία την αφορμή για την εκτράχυνση μιας κατάστασης ήδη τεταμένης στο πεδίο της κοινωνίας.
Προφανώς και έχουν λόγο οι φορείς των διαφορετικών απόψεων για την εκπαίδευση. Εξίσου προφανώς οι κοινωνικές δυνάμεις και οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν χρέος να διαμορφώνουν απόψεις, να επιδιώκουν ευνοϊκούς συσχετισμούς, να συγκρούονται πολιτικά και ιδεολογικά.
Αλλά όλα αυτά είναι ανάγκη να γίνονται με τα πανεπιστήμια ανοιχτά. Μαζί με τις ιδεολογικοπολιτικές ζυμώσεις η ακαδημαϊκή ζωή πρέπει να μπορεί να συνεχίζεται.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Διότι μόνο με ανοιχτά πανεπιστήμια μπορεί να έχουν νόημα οποιασδήποτε τάξης αντιπαραθέσεις και κινητοποιήσεις με αντικείμενο τον χαρακτήρα τους, το παρόν και το μέλλον τους.
Ζούμε περίοδο κοινωνικών εντάσεων που τις προκαλεί η κρίση και η απώλεια εισοδήματος για την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών. Και είναι ευνόητο ότι οι εντάσεις αυτές εκδηλώνονται σε χώρους ιδεολογικών ζυμώσεων και αντιπαραθέσεων όπως είναι τα πανεπιστήμια.
Δεν είναι χωρίς νόημα οι ιδεολογικές εντάσεις και οι διαφωνίες, ακόμη και οι έντονες. Τα τελευταία χρόνια όμως, πολύ συχνά, στους πανεπιστημιακούς χώρους ανάλογες ιδεολογικές εντάσεις μετατράπηκαν σε θρυαλλίδα γεγονότων με ευρύτερες συνέπειες, στις πόλεις και στο κοινωνικό σύνολο.
Αυτή η θρυαλλίδα της έντασης δεν πρέπει να ανάψει ακόμη μια φορά. Στην κρισιμότερη, ίσως, καμπή της προσπάθειας να μπει ένα φράγμα στις συνέπειες της κρίσης, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η προσήλωση στο παιχνίδι της δημοκρατίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ:
Μετά τις επίπονες προσπάθειες του Προισταμένου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Νίκου Σπιτάλα, γίνεται και εξωτερική αξιολόγηση ώστε να εκτιμηθούν όσα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα και να μπει σε σειρά προτεραιότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με τις δράσεις και την αξιόλογη ερευνητική και διοικητική δουλειά του κυρίου Σπιτάλα, θα αξιολογηθεί από ξένους που θα έλθους και πάλι στη Δράμα, σε λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου