Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ Ν. ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Π.Τ.» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ
Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης του δημοτικού κήπου
- Οι αιρετοί της πόλης, αδιαφόρησαν για τις εργασίες του συνεδρίου.
- Θα μπορούσε η πόλη να προβάλλει στον δημοτικό κήπο τα χαρίσματά της: τους αμπελώνες, το φεστιβάλ κινηματογράφου, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια και τα φυσικά δάση με το νερό.
Αριστερά, ο Γάλλος Γεωγράφος κ. Burgel με τον κ. Νίκο Σπιτάλα.
ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Απρίλιο, με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε το Workshop «Land 2011» με θέμα: «σχεδιασμός του δημοτικού κήπου Δράμας». Αντικείμενο μελέτης ο δημοτικός κήπος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Δράμας και αποσκοπούσε στη δημιουργία προτάσεων ανάπλασής του, με κυρίαρχο ρόλο του υδάτινου στοιχείου.
Του Θανάση Πολυμένη
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έναρξης των εργασιών του workshop, εντασσόταν στο πλαίσιο του Διεθνούς Workshop που διοργάνωσε το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τις 10 έως τις 16 Απριλίου με θέμα «Ύδωρ και πόλη: έργα τέχνης – πηγές ζωής».
Στο συνέδριο συμμετείχαν με διαλέξεις τους 50 επιστήμονες από τον χώρο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν εκτός από τους καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, καθηγητές από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Γαλλίας ενώ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες βασισμένες στη θεματική ενότητα του workshop.
Φοιτητές του τμήματος (ομάδες των 3-4 ατόμων), φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus και αρκετοί επιστήμονες που δημιούργησαν πρωτότυπες εργασίες για τον «Δημοτικό Κήπο της πόλης της Δράμας».
Υπεύθυνος του προγράμματος, ήταν ο κ. Νίκος Σπιτάλας, προϊστάμενος και καθηγητής του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, διδάκτωρ Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής.
Με τον κ. Σπιτάλα, επιχειρούμε εδώ μια πρώτη προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα του δημοτικού κήπου της πόλης μας, πάνω στα συμπεράσματα του Workshop. Μέσα από μια σύντομη κουβέντα που είχαμε, διακρίνει κανείς τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο δημοτικός κήπος της πόλης μας να προσφέρει ένα περιβάλλον με κύριο άξονα το νερό και τη δροσιά. Φαίνεται όμως και η αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι, κυρίως ο Δήμος αλλά και η πλειοψηφία των αιρετών της πόλης, ώστε να δοθεί η ανάπτυξη που αξίζει σ’ αυτόν τον χώρο, που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
κ. Σπιτάλα. Τον περασμένο Απρίλιο, μετά από πρωτοβουλία του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, είχε πραγματοποιηθεί στη Δράμα το Workshop «Land 2011» με θέμα: «Σχεδιασμός του Δημοτικού Κήπου Δράμας». Σημαντική ήταν η παρουσία στις εργασίες του Γάλλου Γεωγράφου κ. Guy Burgel καθώς και του Γάλλου Γενικού Πρόξενου. Ποια είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα που βγήκαν τελικά από εκείνες τις εργασίες;
Πράγματι, έγινε κάτι πολύ σημαντικό στη Δράμα που αφορούσε όχι μόνο στον εκπαιδευτικό-ερευνητικό χώρο αλλά και ολόκληρη την πόλη. Αυτό ήταν το τρίτο workshop με Δραμινό θέμα. Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα είχαν τίτλους: «Αυλές των σχολείων της Δράμας» και «Το βυζαντινό τείχος της Δράμας».
Αυτά τα τρία «εργαστήρια» ήταν εκπαιδευτικά αλλά έδωσαν πνοή τόσο στην Ακαδημαϊκή έρευνα όσο και στο ΤΕΙ Καβάλας. Επειδή το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια πόλη όπως η Δράμα όπου το στοιχείο του νερού και του δάσους είναι καθοριστικά για τη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης, μπορεί να παίξει καθοριστικό και συνοδευτικό ρόλο στη διοίκηση. Πάντως, ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και η σημερινή διοίκηση του Δήμου, αντιλήφθηκαν αυτές τις αξίες και τις προσπάθειες που έκανα. Πέρυσι, το βιβλίο που εκδόθηκε, ούτε καν το άνοιξαν να δουν τι γράφει, παρόλο που έχει διανεμηθεί ως διδακτικό Ακαδημαϊκό βιβλίο από το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν στους φοιτητές.
Φέτος, το έχουμε έτοιμο αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να χρηματοδοτήσει την έκδοση. Ήλθαν πολύ σπουδαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό και από Ελλάδα για να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην αισθητική και ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Guy Burgel είναι ο διασημότερος Γεωγράφος-πολεοδόμος στον κόσμο και ειδικός στα ελληνικά θέματα. Έχει μείνει στην Ελλάδα και έχει γράψει βιβλία για την Αθήνα και τον αστικό ιστό της. Ιδρυτής του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου GRECO και καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας.
Ο Γιάννης Τσιώμης είναι από τους διασημότερος αρχιτέκτονας-πολεοδόμος στην Ευρώπη, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή Παρισίων και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Κοινωνικών Μελετών.
Oι κυρίες Anne Hublin και Christianna Mazzoni καθηγήτριες και ερευνήτριες στη Γαλλία με ειδικότητα στην Αρχιτεκτονική και πολεοδομία έχουν δράση σε όλες τις Ηπείρους. Μάλιστα ενδιαφέρθηκαν να διαμορφώσουν την παλαιά πόλη της Δράμας.
Ο κύριος Μεσσήνης Ηλίας, είναι ειδικός στην αρχιτεκτονική τοπίου, και έχει γραφείο στο Ισραήλ και ο κύριος Troncin καθηγητής ειδικός στην αρχαιολογία από Γαλλία, δίδαξαν και εισηγήθηκαν νέες μεθόδους στο τοπίο με νερό. Επίσης, πολλοί Έλληνες έκαναν καταπληκτικές εισηγήσεις που μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο.
Ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος που μας τίμησε με την παρουσία του, έμεινε κατάπληκτος από τις εισηγήσεις που παρακολούθησε, μας έδωσε συγχαρητήρια για την οργάνωση και μας υποσχέθηκε συνεργασία με τη Γαλλία. Είναι φιλέλληνας και καταπληκτικός άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει η Δράμα και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Έγιναν δέκα ομαδικές εργασίες και παρουσιάστηκαν την τελευταία μέρα. Σ' αυτές βοήθησαν οι φοιτητές του Τμήματος και περιλαμβάνουν σχέδια, μακέτες και ηλεκτρονική τρισδιάστατη παρουσίαση.
Πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο σημερινός δημοτικός κήπος της Δράμας, ώστε να δώσει μια νέα ώθηση πνοής στην πόλη, πέρα από τον πνεύμονα πρασίνου και δροσιάς που ήδη μας προσφέρει; Και ακόμα, πως θα μπορούσε να γίνει προσιτός σε περισσότερο κόσμο, ώστε να αποφύγουμε ίσως να δημιουργήσουμε ένα τόπο συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων κυρίως τις βραδινές μεταμεσονύχτιες ώρες;
Ο Κήπος έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και να έχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νερού. Αυτά είναι δύο συστατικά που μπορούν να μεταμορφώσουν ένα χώρο σε πολύ χρηστικό και ωραίο. Θα μπορούσε να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Κήπος-δροσιά. Κήπος-πέρασμα. Κήπος-ανάπαυση. Κήπος-παιχνίδι. Το νερό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατακόρυφα σε διάφορους σχηματισμούς με ένα μοντέλο επαναλαμβανόμενο σε ολόκληρη την πόλη για να υπενθυμίζει την αφθονία και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης. Ο φωτισμός στο έδαφος, στα κλαδιά, με ακτίνες ή διάχυτος το βράδυ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης.
Επίσης, θα πρέπει στο χώρο αυτό που είναι η καρδιά της πόλης, να προβάλει η πόλη τα χαρίσματά της. Δηλαδή: Τους αμπελώνες, το φεστιβάλ κινηματογράφου, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια και τα φυσικά δάση με το νερό. Επίσης, να συνδέει ιστορικά το κέντρο-κήπο με το σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οι διάδρομοι να ελαχιστοποιηθούν και να είναι προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλοί, με κινητικά προβλήματα, κτλ). Να ασχοληθούν ειδικοί με το πράσινο και την συντήρηση.
Η χρήση του δημοτικού κήπου για τις εκδηλώσεις της «Ονειρούπολης» και η συνεχής διαμόρφωση και η επιβάρυνσή του με τα περίφημα «σπιτάκια» της «Ονειρούπολης», πόσο επιβαρύνουν τον χώρο; Κατά την άποψή σας αλλά και τα συμπεράσματα των αρχιτεκτόνων που δούλεψαν στο δημοτικό κήπο, είναι καλό να χρησιμοποιείται ο χώρος αυτός για εκδηλώσεις ή με τις δράσεις αυτές στο τέλος θα φτάσουμε να έχουμε έναν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο χώρο που τόσο σημαντικός είναι για την πόλη;
Όλοι οι ειδικοί που παραβρέθηκαν ήταν αρνητικοί στην καταστροφή του χώρου, του πρασίνου και της αισθητικής από τα σπιτάκια της «Ονειρούπολης». Όμως, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε παραπλήσιους χώρους για τα σπιτάκια τα οποία ήδη έχουν δώσει τη μορφή και το «στίγμα» της Ονειρούπολης. Σε περίπτωση που γίνει ένα πλέγμα-δίκτυο πολλών χώρων, αυτοί θα πρέπει να συνδέονται πολλαπλά και με τα προλεχθέντα αντικείμενα. Τα καφέ της περιοχής θα πρέπει να συνδεθούν με τον κήπο με άλλο τρόπο.
Τα συμπεράσματα των εργασιών «Land 2011» για το δημοτικό κήπο, ή τουλάχιστον τις σημαντικότερες από αυτές τις εργασίες, τις έχετε καταθέσει στο Δήμο Δράμας ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως μπούσουλας για τη διαμόρφωση του χώρου;
Καλέσαμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να παραβρεθούν τόσο στις εισηγήσεις των επιστημόνων όσο και στην παρουσίαση των εργασιών. Δυστυχώς, ενώ ήλθαν πολίτες και ενδιαφέρθηκαν φορείς και άτομα, σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η παρουσία των πολιτικών και αρχόντων της πόλης. Ακόμα είναι αναρτημένα στους τοίχους και περιμένουν τα συγχαρητήρια. Είναι στη διάθεση όλων.
Ο Δήμος Δράμας και η δημοτική αρχή, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα και τις εργασίες που προέκυψαν από το «Land 2011», με σκοπό να αξιοποιηθούν στο κοντινό μέλλον;
Η Δημοτική αρχή θα μπορούσε, με ελάχιστο κόστος, να εκδώσει τις εργασίες και να τις προσφέρει στους πολίτες και στις υπηρεσίες ώστε να γίνουν πρότυπο και σε άλλες πόλεις. Επίσης, θα μπορούσε να διοργανώσει εκθέσεις αλλά και σεμινάρια παρουσίασης των εργασιών αυτών.
http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=286:2011-09-16-06-23-48&catid=42:2011-09-09-07-22-52&Itemid=74
Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης του δημοτικού κήπου
- Οι αιρετοί της πόλης, αδιαφόρησαν για τις εργασίες του συνεδρίου.
- Θα μπορούσε η πόλη να προβάλλει στον δημοτικό κήπο τα χαρίσματά της: τους αμπελώνες, το φεστιβάλ κινηματογράφου, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια και τα φυσικά δάση με το νερό.
Αριστερά, ο Γάλλος Γεωγράφος κ. Burgel με τον κ. Νίκο Σπιτάλα.
ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Απρίλιο, με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε το Workshop «Land 2011» με θέμα: «σχεδιασμός του δημοτικού κήπου Δράμας». Αντικείμενο μελέτης ο δημοτικός κήπος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Δράμας και αποσκοπούσε στη δημιουργία προτάσεων ανάπλασής του, με κυρίαρχο ρόλο του υδάτινου στοιχείου.
Του Θανάση Πολυμένη
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έναρξης των εργασιών του workshop, εντασσόταν στο πλαίσιο του Διεθνούς Workshop που διοργάνωσε το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τις 10 έως τις 16 Απριλίου με θέμα «Ύδωρ και πόλη: έργα τέχνης – πηγές ζωής».
Στο συνέδριο συμμετείχαν με διαλέξεις τους 50 επιστήμονες από τον χώρο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν εκτός από τους καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, καθηγητές από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Γαλλίας ενώ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες βασισμένες στη θεματική ενότητα του workshop.
Φοιτητές του τμήματος (ομάδες των 3-4 ατόμων), φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus και αρκετοί επιστήμονες που δημιούργησαν πρωτότυπες εργασίες για τον «Δημοτικό Κήπο της πόλης της Δράμας».
Υπεύθυνος του προγράμματος, ήταν ο κ. Νίκος Σπιτάλας, προϊστάμενος και καθηγητής του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, διδάκτωρ Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής.
Με τον κ. Σπιτάλα, επιχειρούμε εδώ μια πρώτη προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα του δημοτικού κήπου της πόλης μας, πάνω στα συμπεράσματα του Workshop. Μέσα από μια σύντομη κουβέντα που είχαμε, διακρίνει κανείς τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο δημοτικός κήπος της πόλης μας να προσφέρει ένα περιβάλλον με κύριο άξονα το νερό και τη δροσιά. Φαίνεται όμως και η αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι, κυρίως ο Δήμος αλλά και η πλειοψηφία των αιρετών της πόλης, ώστε να δοθεί η ανάπτυξη που αξίζει σ’ αυτόν τον χώρο, που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
κ. Σπιτάλα. Τον περασμένο Απρίλιο, μετά από πρωτοβουλία του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, είχε πραγματοποιηθεί στη Δράμα το Workshop «Land 2011» με θέμα: «Σχεδιασμός του Δημοτικού Κήπου Δράμας». Σημαντική ήταν η παρουσία στις εργασίες του Γάλλου Γεωγράφου κ. Guy Burgel καθώς και του Γάλλου Γενικού Πρόξενου. Ποια είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα που βγήκαν τελικά από εκείνες τις εργασίες;
Πράγματι, έγινε κάτι πολύ σημαντικό στη Δράμα που αφορούσε όχι μόνο στον εκπαιδευτικό-ερευνητικό χώρο αλλά και ολόκληρη την πόλη. Αυτό ήταν το τρίτο workshop με Δραμινό θέμα. Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα είχαν τίτλους: «Αυλές των σχολείων της Δράμας» και «Το βυζαντινό τείχος της Δράμας».
Αυτά τα τρία «εργαστήρια» ήταν εκπαιδευτικά αλλά έδωσαν πνοή τόσο στην Ακαδημαϊκή έρευνα όσο και στο ΤΕΙ Καβάλας. Επειδή το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια πόλη όπως η Δράμα όπου το στοιχείο του νερού και του δάσους είναι καθοριστικά για τη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης, μπορεί να παίξει καθοριστικό και συνοδευτικό ρόλο στη διοίκηση. Πάντως, ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και η σημερινή διοίκηση του Δήμου, αντιλήφθηκαν αυτές τις αξίες και τις προσπάθειες που έκανα. Πέρυσι, το βιβλίο που εκδόθηκε, ούτε καν το άνοιξαν να δουν τι γράφει, παρόλο που έχει διανεμηθεί ως διδακτικό Ακαδημαϊκό βιβλίο από το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν στους φοιτητές.
Φέτος, το έχουμε έτοιμο αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να χρηματοδοτήσει την έκδοση. Ήλθαν πολύ σπουδαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό και από Ελλάδα για να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην αισθητική και ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Guy Burgel είναι ο διασημότερος Γεωγράφος-πολεοδόμος στον κόσμο και ειδικός στα ελληνικά θέματα. Έχει μείνει στην Ελλάδα και έχει γράψει βιβλία για την Αθήνα και τον αστικό ιστό της. Ιδρυτής του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου GRECO και καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας.
Ο Γιάννης Τσιώμης είναι από τους διασημότερος αρχιτέκτονας-πολεοδόμος στην Ευρώπη, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή Παρισίων και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Κοινωνικών Μελετών.
Oι κυρίες Anne Hublin και Christianna Mazzoni καθηγήτριες και ερευνήτριες στη Γαλλία με ειδικότητα στην Αρχιτεκτονική και πολεοδομία έχουν δράση σε όλες τις Ηπείρους. Μάλιστα ενδιαφέρθηκαν να διαμορφώσουν την παλαιά πόλη της Δράμας.
Ο κύριος Μεσσήνης Ηλίας, είναι ειδικός στην αρχιτεκτονική τοπίου, και έχει γραφείο στο Ισραήλ και ο κύριος Troncin καθηγητής ειδικός στην αρχαιολογία από Γαλλία, δίδαξαν και εισηγήθηκαν νέες μεθόδους στο τοπίο με νερό. Επίσης, πολλοί Έλληνες έκαναν καταπληκτικές εισηγήσεις που μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο.
Ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος που μας τίμησε με την παρουσία του, έμεινε κατάπληκτος από τις εισηγήσεις που παρακολούθησε, μας έδωσε συγχαρητήρια για την οργάνωση και μας υποσχέθηκε συνεργασία με τη Γαλλία. Είναι φιλέλληνας και καταπληκτικός άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει η Δράμα και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Έγιναν δέκα ομαδικές εργασίες και παρουσιάστηκαν την τελευταία μέρα. Σ' αυτές βοήθησαν οι φοιτητές του Τμήματος και περιλαμβάνουν σχέδια, μακέτες και ηλεκτρονική τρισδιάστατη παρουσίαση.
Πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο σημερινός δημοτικός κήπος της Δράμας, ώστε να δώσει μια νέα ώθηση πνοής στην πόλη, πέρα από τον πνεύμονα πρασίνου και δροσιάς που ήδη μας προσφέρει; Και ακόμα, πως θα μπορούσε να γίνει προσιτός σε περισσότερο κόσμο, ώστε να αποφύγουμε ίσως να δημιουργήσουμε ένα τόπο συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων κυρίως τις βραδινές μεταμεσονύχτιες ώρες;
Ο Κήπος έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και να έχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νερού. Αυτά είναι δύο συστατικά που μπορούν να μεταμορφώσουν ένα χώρο σε πολύ χρηστικό και ωραίο. Θα μπορούσε να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Κήπος-δροσιά. Κήπος-πέρασμα. Κήπος-ανάπαυση. Κήπος-παιχνίδι. Το νερό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατακόρυφα σε διάφορους σχηματισμούς με ένα μοντέλο επαναλαμβανόμενο σε ολόκληρη την πόλη για να υπενθυμίζει την αφθονία και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης. Ο φωτισμός στο έδαφος, στα κλαδιά, με ακτίνες ή διάχυτος το βράδυ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης.
Επίσης, θα πρέπει στο χώρο αυτό που είναι η καρδιά της πόλης, να προβάλει η πόλη τα χαρίσματά της. Δηλαδή: Τους αμπελώνες, το φεστιβάλ κινηματογράφου, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια και τα φυσικά δάση με το νερό. Επίσης, να συνδέει ιστορικά το κέντρο-κήπο με το σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οι διάδρομοι να ελαχιστοποιηθούν και να είναι προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλοί, με κινητικά προβλήματα, κτλ). Να ασχοληθούν ειδικοί με το πράσινο και την συντήρηση.
Η χρήση του δημοτικού κήπου για τις εκδηλώσεις της «Ονειρούπολης» και η συνεχής διαμόρφωση και η επιβάρυνσή του με τα περίφημα «σπιτάκια» της «Ονειρούπολης», πόσο επιβαρύνουν τον χώρο; Κατά την άποψή σας αλλά και τα συμπεράσματα των αρχιτεκτόνων που δούλεψαν στο δημοτικό κήπο, είναι καλό να χρησιμοποιείται ο χώρος αυτός για εκδηλώσεις ή με τις δράσεις αυτές στο τέλος θα φτάσουμε να έχουμε έναν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο χώρο που τόσο σημαντικός είναι για την πόλη;
Όλοι οι ειδικοί που παραβρέθηκαν ήταν αρνητικοί στην καταστροφή του χώρου, του πρασίνου και της αισθητικής από τα σπιτάκια της «Ονειρούπολης». Όμως, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε παραπλήσιους χώρους για τα σπιτάκια τα οποία ήδη έχουν δώσει τη μορφή και το «στίγμα» της Ονειρούπολης. Σε περίπτωση που γίνει ένα πλέγμα-δίκτυο πολλών χώρων, αυτοί θα πρέπει να συνδέονται πολλαπλά και με τα προλεχθέντα αντικείμενα. Τα καφέ της περιοχής θα πρέπει να συνδεθούν με τον κήπο με άλλο τρόπο.
Τα συμπεράσματα των εργασιών «Land 2011» για το δημοτικό κήπο, ή τουλάχιστον τις σημαντικότερες από αυτές τις εργασίες, τις έχετε καταθέσει στο Δήμο Δράμας ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως μπούσουλας για τη διαμόρφωση του χώρου;
Καλέσαμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να παραβρεθούν τόσο στις εισηγήσεις των επιστημόνων όσο και στην παρουσίαση των εργασιών. Δυστυχώς, ενώ ήλθαν πολίτες και ενδιαφέρθηκαν φορείς και άτομα, σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η παρουσία των πολιτικών και αρχόντων της πόλης. Ακόμα είναι αναρτημένα στους τοίχους και περιμένουν τα συγχαρητήρια. Είναι στη διάθεση όλων.
Ο Δήμος Δράμας και η δημοτική αρχή, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα και τις εργασίες που προέκυψαν από το «Land 2011», με σκοπό να αξιοποιηθούν στο κοντινό μέλλον;
Η Δημοτική αρχή θα μπορούσε, με ελάχιστο κόστος, να εκδώσει τις εργασίες και να τις προσφέρει στους πολίτες και στις υπηρεσίες ώστε να γίνουν πρότυπο και σε άλλες πόλεις. Επίσης, θα μπορούσε να διοργανώσει εκθέσεις αλλά και σεμινάρια παρουσίασης των εργασιών αυτών.
http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=286:2011-09-16-06-23-48&catid=42:2011-09-09-07-22-52&Itemid=74
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου