Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη στους ΨΙΘΥΡΟΥΣ Δράμας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Νίκος Σπιτάλας
Ιδρυτής και Πρόεδρος ΣΥΓΑΠΑ- Καθηγητής ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής τοπίου

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον ιδρυτή και πρόεδρο του ΣΥΓΑΠΑ και καθηγητή του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής τοπίου Νίκο Σπιτάλα. Αναφέρθηκε στον σύλλογο για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια, τον ΣΥΓΑΠΑ , που έχει 35 χιλιάδες μέλη και έχει στόχο την αντιμετώπιση των διαζυγίων και την προσπάθεια επίλυσης ψυχολογικών και νομικών θεμάτων που βρίσκονται κυρίως οι διαζευγμένοι πατέρες. Μας έδωσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό, όπου όπως τόνισε χαρακτηριστικά «υπάρχει παιδεία, πολιτισμός, κουλτούρα και στα σχολεία εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους το διαζύγιο». Με την ιδιότητα του καθηγητή ΤΕΙ επιβεβαιώνει τις φήμες ότι και τα 2 τμήματα ΤΕΙ στην Δράμα κινδυνεύουν με λουκέτο και υπογραμμίζει με νόημα «υπάρχουν φήμες ότι και τα 2 τμήματα θα κλείσουν λόγω οικονομικής κρίσης, αδιαφορίας πολιτικών, έλλειψης μονίμου προσωπικού, υλικοτεχνικών ελλείψεων, αλλά και επειδή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει 3 τμήματα αυτοτελή για να χαρακτηρίζεται ως αυτόνομο παράρτημα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι ήδη το κτήριο του ΤΕΙ το έχουν υποσχεθεί να το παραχωρήσουν στην αστυνομία». Τέλος εύχεται το 2013 να είναι χρονιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και να βελτιωθούν οι συνθήκες τόσο της εκπαίδευσης όσο και των παιδιών που σπουδάζουν, οι γονείς των οποίων στενάζουν για να τα συντηρήσουν.
-Κε Σπιτάλα δώστε μας κάποια στοιχεία για τον ΣΥΓΑΠΑ, του οποίου είστε Ιδρυτής και Πρόεδρος…
Ο ΣΥΓΑΠΑ ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με Πανελλήνια έδρα την Θεσσαλονίκη και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Στην Δράμα στεγαζόμαστε με γραφείο στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ηπείρου). Σκοπός του συλλόγου είναι η αντιμετώπιση των διαζυγίων και η προσπάθεια επίλυσης ψυχολογικών και νομικών θεμάτων που βρίσκονται οι πατέρες κυρίως διαζευγμένοι και προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών των διαζυγίων. Ο ΣΥΓΑΠΑ έχει 35.000 μέλη αλλά εκπροσωπούμε το 1 εκατομμύριο των διαζευγμένων ζευγαριών στην Ελλάδα. Επίσης συντονίζουμε Παγκόσμιο κίνημα γονεικής ισότητας. Οργανώσαμε 3 διεθνή συνέδρια και μάλιστα στην Δράμα, 15 επιστημονικές ημερίδες και παρουσιάσαμε σε πάνω από 300 τηλεοπτικές εκπομπές, 200 ραδιοφωνικές και 400 έντυπα τις διεκδικήσεις του συλλόγου και τους προβληματισμούς.
-Είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα από όσο γνωρίζω. Η χώρα μας υστερεί σε θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Ελλάδα έχει καταδικαστεί 3 φορές από τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θέματα διαζευγμένων, για το άρθρο 8 της προστασίας της οικογενειακής ζωής. Για το θέμα της ισότητας το χαρακτηριστικότερο και τραγικότερο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία καταγράφεται ρητά ότι την ενδοοικογενειακή βία την ασκεί πάντα ο άνδρας. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που υπέγραψαν αυτή την σύμβαση. Για παράδειγμα η Κύπρος δεν το υπέγραψε. Εμείς ως ΣΥΓΑΠΑ πραγματοποιούμε Ευρωπαϊκή διαμαρτυρία, με την συλλογή υπογραφών αλλά και με νομική προσφυγή κατά της σύμβασης.
Ειπώθηκε ότι ήδη το κτήριο του ΤΕΙ το έχουν υποσχεθεί να το παραχωρήσουν στην αστυνομία
-Κε Σπιτάλα στην « κόντρα» 2 γονέων υπάρχουν τα θύματα που είναι τα παιδιά. Τι ισχύει στο εξωτερικό στις περιπτώσεις διαζυγίων ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά από τα τραύματα του διαζυγίου;
Να τα αναφέρω επιγραμματικά: Πρώτον, υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά πόλης και περιφέρειας που τις διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, υπάρχει ο θεσμός του διαμεσολαβητή ώστε να μην τους οδηγεί στα δικαστήρια, όπου τραυματίζονται τα παιδιά περισσότερο. Τρίτον, υπάρχουν οικογενειακά δικαστήρια και οικογενειακοί δικαστές. Τέταρτο, υπάρχουν πραγματογνώμονες όπως παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί κλπ. Πέμπτο, υπάρχει ο θεσμός της συνεπιμέλειας και συμπερασματικά υπάρχει παιδεία, πολιτισμός, κουλτούρα και στα σχολεία εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους το διαζύγιο.
-Συνήθως τα διαζύγια έχουν οξύτατες συγκρούσεις των δύο συζύγων. Πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών;
Περισσότερα από τα μισά διαζύγια στην Ελλάδα είναι συγκρουσιακά και ο γονέας που έχει την επιμέλεια (η μάνα σε ποσοστό 99%) απαγορεύει τον άλλο γονέα να βλέπει το παιδί του. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος αλλά και της πλύσης εγκεφάλου από συκοφαντική δυσφήμηση, το παιδί αποκτά ένα ψυχολογικό ψυχιατρικό φαινόμενο που ονομάζεται σύνδρομο της γονικής αλλοτρίωσης - αποξένωσης (PAS: Parental Alienation Syndrome). Δύο παιδιά που είχαν αυτό το σύνδρομο είναι οι 2 μακελάρηδες του Κονέκτικατ και του Όσλο . Ήταν παιδιά διαζυγίου που τα έκανε πλύση εγκεφάλου η μαμά, δεν είχαν επαφή με τον πατέρα τους νόμιζαν ότι δεν τα αγαπούσε και εξελίχθηκαν σε τέρατα.
-Διαβλέπω ότι επιρρίπτεται ευθύνη μόνο στην μάνα. Δεν υπάρχουν κακά παραδείγματα ανδρών σε ένα διαζύγιο και στη συμπεριφορά προς τα παιδιά τους;
Τα τελευταία χρόνια που δόθηκε επιμέλεια και σε μπαμπάδες, μεγάλο ποσοστό από αυτούς έκανε τα ίδια πράγματα. Συνεπώς το πρόβλημα είναι ότι δίνουν την επιμέλεια αποκλειστικά σε ένα άτομο, ο οποίος μπορεί να είναι προβληματικός και με την σειρά του καταστρέφει το παιδί με την απόλυτη επιμέλεια που δίνουν στον ένα από τους δύο γονείς, αντί να δίνουν την συνεπιμέλεια. Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ΣΥΓΑΠΑ έχει διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από 7 μέλη. Στο Δ.Σ. πάντα οι μισοί είναι άνδρες και οι άλλες μισές γυναίκες. Επίσης από τα 35.000 μέλη μας τα μισά είναι γυναίκες. Δεν λειτουργούμε σεξιστικά και στενόμυαλα. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους 2 γονείς και κυρίως τα παιδιά μας.
Ο ΣΥΓΑΠΑ έχει 35.000 μέλη αλλά εκπροσωπούμε το 1 εκατομμύριο των διαζευγμένων ζευγαριών στην Ελλάδα
-Είναι αυστηρά νομικό το θέμα των διαζυγίων ή έχει και κοινωνικές προεκτάσεις;
Είναι αλήθεια ότι οι νομικοί στην Ελλάδα αγνοούν την παιδοψυχολογία και δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε νομική ενέργεια είναι τραύμα για το παιδί. Αγκαλιάζουν τόσο σφικτά την πελάτισσά τους ώστε να την «προστατεύσουν» και καταλήγουν να την πνίξουν αυτή και το παιδί.
-Τι προγραμματίζετε για το 2013;
Ως τις 6 Ιανουαρίου 2013 είμαστε με περίπτερο στην Ονειρούπολη και μετά την έκδοση των 2 πρώτων βιβλίων (Ιστορίες διαζυγίων και Το κοινωνικό κίνημα των διαζευγμένων), εκδίδω 2 νέα βιβλία με τίτλους: «Ψευδείς κατηγορίες στο διαζύγιο- Σεξουαλική δήθεν παρενόχληση» και «Οι δικαστικές περιπέτειες ενός πατέρα». Άλλη ενέργειά μας είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, στο Ευρωδικαστήριο, στην Ευρωβουλή και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την άνιση αντιμετώπιση του πατέρα στην ενδοοικογενειακή βία και η συλλογή υπογραφών. Επίσης προετοιμάζουμε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για να υπενθυμίσουμε ότι ενώ σε όλο τον δυτικό κόσμο υπάρχουν κάποιες χιλιάδες αδικημένων παιδιών και γονέων διαζυγίων, στην χώρα μας το σύνολο ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια (1 εκατ. Άνδρες, 1 εκατ. Γυναίκες και 1 εκατ. Παιδιά), κυρίως στις μεγαλουπόλεις. Θα εκδώσουν τα ΕΛΤΑ το 7ο στην σειρά γραμματόσημο, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ συνεχίζουμε να διαθέτουμε μικροαντικείμενα, έντυπα, εφημερίδα «Γονείς και παιδί», με στόχο την προβολή και διάδοση της ιδεολογίας μας, άσχετα αν κάποιοι πολιτικοί την ιδεολογία «Μπαμπά σ’ αγαπώ» δεν την θεωρούν σημαντική.
-Γυρίζουμε σελίδα. Είστε καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας, τμήμα αρχιτεκτονικής τοπίου. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φήμες για κλείσιμο του ΤΕΙ στην Δράμα. Πόσο κατά την άποψή σας ευσταθούν οι φήμες αυτές;
Υπάρχουν φήμες ότι και τα δύο τμήματα θα κλείσουν λόγω οικονομικής κρίσης, αδιαφορίας πολιτικών, έλλειψης μονίμου προσωπικού, υλικοτεχνικών ελλείψεων, αλλά και επειδή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει 3 τμήματα αυτοτελή για να χαρακτηρίζεται ως αυτόνομο παράρτημα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι ήδη το κτήριο του ΤΕΙ το έχουν υποσχεθεί να το παραχωρήσουν στην αστυνομία. Στα 2 χρόνια που διετέλεσα προϊστάμενος του τμήματος Αρχιτεκτονικής τοπίου, έκαναν υπέρμετρες προσπάθειες και για να κρατήσουμε το κτήριο και για να υπάρχουμε στην Δράμα , όπως: Α) Διαμαρτυρία - διαδήλωση στον τότε νομάρχη για την ολοκλήρωση όλων των ορόφων του κτηρίου Β) Έγγραφα και διαβήματα στον δήμαρχο για την συνεργασία. Γ) έκανα την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος, ώστε να γίνει πρώτο στην Ελλάδα. Δ) διοργάνωσα συνέδρια, workshop, ημερίδες και προγράμματα που αφορούσαν την τοπική κοινωνία. Ε) εξέδωσα ένα βιβλίο με πρωτοφανές ενδιαφέρον, διότι αποφέρει έσοδα στο ΤΕΙ και διδάσκεται ως διδακτικό βιβλίο με θέμα «Αυλές σχολείων της Δράμας και τα Βυζαντινά Τείχη της Δράμας» και είναι έτοιμοι δύο άλλοι τόμοι που αφορούν τον δημοτικό κήπο της πόλης.
Στο Δ.Σ του ΣΥΓΑΠΑ πάντα οι μισοί είναι άνδρες και οι άλλες μισές γυναίκες. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους 2 γονείς και κυρίως τα παιδιά μας
- Πότε κατά την άποψή σας θα ξεκαθαρίσει το θέμα των 2 τμημάτων;
Πιστεύω ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε. Άλλωστε μετά οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου πρέπει να δηλώσουν τις σχολές προτίμησης στο μηχανογραφικό.
-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
Στέλνω τις ευχές μου στους άρχοντες της πόλης αλλά και της χώρας μας, ώστε να φωτιστούν και να υπερασπίσουν την παιδεία και ιδιαίτερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δράμας, τα οποία συμβάλουν στον τοπικό πολιτισμό. Εύχομαι την νέα χρονιά να βελτιωθούν οι συνθήκες τόσο της εκπαίδευσης όσο και των παιδιών που σπουδάζουν, οι γονείς των οποίων στενάζουν για να τα συντηρήσουν. Υγεία, κουράγιο και πάνω από όλα το 2013 να είναι χρονιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
http://www.psithiri.gr/newspaper/article/1367/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου