Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ποτέ ξανά

Το λεξικό των μαρτυρίων για τους φυλακισμένους της επταετίας των βασανιστών

«ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ»: Έτσι έλεγαν οι δεσμοφύλακες κάτι λαμαρίνες που χτυπούσαν επί 12 ώρες συνέχεια πάνω στο κελί στο Διόνυσο. Άρχιζαν στις 7 το απόγευμα και τελείωναν στις 7 το πρωί. Αυτή τη δουλειά σχηματίζονταν τέσσερεις βάρδιες «χειριστών».

«ΠΑΥΛΟΣ»: Φανατικός βασανιστής. Πιθανόν να πρόκειται για ψευδώνυμο. Υπέβαλε σε «ειδικά βασανιστήρια».

Από τότε, η αναφορά και μόνο στο όνομα αυτό σήμαινε τρόμο. Του έλεγαν «θα φωνάξουμε τον Παύλο». Ο βασανιστής αυτός ήταν «περιοδεύων».

Πρέπει να επισκέφτοταν πολλούς κρατουμένους. Ήταν ένα είδος «δασκάλου» για τους «άτσαλους» βασανιστές. Μεθοδικός και προσεχτικός.

«ΚΑΡΦΙ»: Ήταν μια από τις μεθόδους του «Παύλου». Του έδεναν με χειροπέδες τα χέρια και τον κρεμούσαν και τον κρεμούσαν για μισή ώρα με ένα καρφί στον τοίχο.



Συνέπειες: Αφυδάτωση και συρροή αίματος στα χέρια, αφού το βάρος του σώματος έπεφτε σ΄αυτά.

«ΛΑΚΚΟΣ»: ‘Ενας λάκκος στο χώμα όσο το μπόι ενός ανθρώπου. Αυτό έγινε στο Διόνυσο. Τον έκλεισαν μέσα και τον σκέπασαν με λαμαρίνες και χώμα.

Έξη ώρες έμειναν εκεί και όταν διαπίστωσαν ότι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, τους έδεσαν, έβαλαν μέσα ένα φαντάρο, που άρχισε να τους χτυπά μέχρι λιποθυμίας.

«ΑΚΙΝΗΣΙΑ»:Με ένα σπάγγο έδεσαν τα λαιμό με τα γεννητικά του όργανα. Σκυμμένος καθώς ήταν δεν μπορούσε να κάνει καμία κίνηση ούτε μπρός, ούτε πίσω, ούτε στο πλάι.

To βασανιστήριο αυτό το εφάρμοζαν στο Μπογιάτι και το έλεγαν «Διαρκή επίκυψη».

«ΤΣΙΜΕΝΤΟ»:Από τις 10 το βράδυ, έδεναν τα χέρια σε μια ζώνη που φόρεσαν στη μέση. Τους έδεναν τα πόδια και καθώς ήταν μπρούμυτα δεμένοι πάνω σ΄ ένα κρεβάτι, έβαλαν στη ράχη τους ένα σάκο με τσιμέντο.

Κατά τις πρωινές ώρες, κόβονταν η αναπνοή τους και θα πέθαινε από ασφυξία, αν δεν κατέβαλαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια μετά από πολύ ώρα ώστε να αδειάσει το τσιμέντο από το τσουβάλι.


«ΑΣΒΣΕΣΤΗΣ»:Toυς έσκιζαν με ξιφολόγχη στην κοιλιά, τους έδεναν ανάσκελα στο κρεβάτι, έβαζαν επάνω ένα κομμάτι ασβέστη ξερό. Το έγκαυμα δεν έκλεινε ποτέ

«ΠΕΙΝΑ»: Παροχή νερού

«ΔΙΨΑ»: Παροχή φαγητού

Μεθοδευμένες «δουλειές» και λεξικό άψογο. Στην επταετία μπορούσε ο καθένας να το «σπουδάσει», αδιάφορο αν ήταν γυναίκα ή άντρας, παιδί ή μεγάλος, εργάτης ή διανοούμενος, δυνατός ή αδύνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου